A legősibb és a legmodernebb legek, amiket egyszer Tokióban járva látni kell

Van valami, ami Japán fővárosát különösen vonzóvá teszi turisták milliói számára: Tokióban az ősiség és a modernitás különös elegyét élhetjük át, miközben a csúcstechnológia és a természet egyszerre van jelen. Most, hogy a világ szeme az ötkarikás játékok miatt a japán metropoliszon van, azon tokiói legeket gyűjtöttük össze, amiket egyszer ebben a világvárosban járva mindenképp látni kell.

Ősiség

A legősibb templom, ahol máig milliók töltekeznek

Tokió egyik fő vonzereje épp abban rejlik, hogy a hipermodern felhőkarcolók és a szinte 100 százalékban robotizált épületek mellett a hagyományos japán kultúra és szakralitás is megfér. Jelenleg több mint 4 ezer templom és kegyhely áll nyitva a látogatók előtt a metropoliszban, közülük a legrégebbi a 645-ben épült Szenszódzsi, Tokió északkeleti kerületében, Aszakuszában, amelynek szomszédságában egy ötszintes pagoda is áll. Érdekesség, hogy Aszakusza a hagyományos japán konyha otthona is az ősi szakralitás mellett, a legjobb szusikat és főtt rákokat is itt lehet enni.

Több ezer látogató napontaForrás: Unsplash.com/Nicholas Doherty

A legrégebbi épület, amely megőrizte eredeti arculatát

Bár a Szenszódzsi alapköveit rakták le a legrégebben, a sorozatos földrengések és a II. világháború sajnos keveset hagytak meg az eredeti épületből. Nem ez a helyzet szerencsére az 1407-es Sofukudzsi templommal Higashiyamaban, a gyönyörű faépület szinte ma is eredeti pompájában áll. Azok, akik a tradicionális japán és a modern nyugati építészet fúzióját keresik, annak legrégebbi nyomát tehát itt, a tokiói pályaudvar épületénél lelik meg, a Marunoucsi üzleti negyedben, a császári palota és a Gindza bevásárlónegyed között. Az épület 1914-ben épült, amikor Japán először nyitni kezdett a nyugati kultúra felé.

Szinte eredeti állapotában maradt megForrás: Wikipedia.org/Bryanmackinnon - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4758424

A legnagyobb szentély, ahol mindig történik valami

A Sindzsuku és Sibuja között fekvő területen található Tokió legnagyobb szentélye, a Mejdzsi, amit még az 1868-as császári restauráció után hatalomra került Meidzsi (= felébredt, felvilágosult) császár és felesége tiszteletére emeltek 1920-ban. A kegyhely előtt rendszeresen tartanak különféle fesztiválokat és felvonulásokat, hiszen a spiritualitás a japánok életének központi eleme, és nem csupán az imáról, hanem a közösségi kapcsolódásról is szól.

Rizsből erjesztett szaké, hordókban a kegyhely előtt, a kapcsolat ég és föld közöttForrás: Unsplash.com/Serge Le Strat

Modernitás

A világ legmagasabb távközlési tornya, a japánok legújabb büszkesége

2012-ben adták át a világ legmagasabb távközlési tornyát, a 634 méteres tokiói Égfát, ami egyébként a dubaji Burdzs Kalifa torony után a világ második legmagasabb építménye is egyben. A neofuturisztikus stílusban készült épület a híres Tokiói Stadiontól mindössze hét kilométerre található. A toronynak két kilátóterasza is van a turisták legnagyobb örömére.

A Tokyo Skytree, vagyis Égfa a legújabb büszkeségForrás: Unsplash.com/Atul Vinayak

A legforgalmasabb átjáró, az Instagram- és TikTok-fanatikusok kedvenc helye

A Sibuja kerület Tokió szórakoztató- és divatközpontja. Itt élt egykor a popkultúrából ismert Hacsikó kutya is, aki 1923 és 1935 között minden nap várta elhunyt gazdáját a Sibuja állomásnál; hűsége miatt később nemzeti jelképpé vált, a Hacsikó tér máig népszerű találkozóhely a kerületben. A Sibuja állomás előtti gyalogátkelőhely kétségkívül a világ egyik legforgalmasabbja, amit érdemes a közeli kávézók és éttermek valamelyikének teraszáról lefotózni, hiszen a villódzó neonfények keresztjében futkosó tömeg a modern Japán tökéletes szimbóluma.

Európai aggyal felfoghatatlan az átkelőhely napi forgalmaForrás: Unsplash.com/Timo Volz

A legnagyobb park, ahol órákra elveszhetünk

Bár a többség először a villódzó betondzsungelt látja maga előtt, ha Tokióra gondol, a valóságban a japánok rengeteg zöld területet hagytak szabadon, hogy a metropolisz lakói megpihenhessenek. Ezek közül a legnagyobb az Akatszuka Park az Itabasi városrészen, több mint 255 ezer négyzetméteren. A kirándulók rengeteg túraútvonalon indulhatnak felfedezőútra, van egy madármenhely, több tenisz- és baseball-pálya, valamint játszótér és közlekedési pálya is a gyerekeknek. A japán kertészet páratlan gazdagsága persze itt is megmutatkozik, és a park arborétum is egyben.

Érdemes tavasszal, a cseresznyefák virágzása idején érkezniForrás: Unsplash.com/Phil Hauser

A világ legnagyobb halpiaca, hajnalban tonhal-árveréssel

A Cukidzsi halpiac az 1923-as földrengés után nyílt meg a Cukidzsi városrészben, 2018 őszén azonban a szomszédos Tojoszuba költözött. Az 5 milliárd dollárért épült vadonatúj halpiac nemcsak Japán, de az egész világ legnagyobbja, ahol naponta átlagosan 1600 tonna hal és egyéb tenger gyümölcse cserél gazdát, de persze majdnem ugyanennyi zöldség és gyümölcs is kerül a kosarakba. Aki minden nap hajnali 4:30-ig regisztrál, az részt vehet a világ legnagyobb tonhal-árverésén is. A külső piacon pedig nemcsak élelmiszer kapható, hanem gyakorlatilag bármi, amit legvadabb fantáziánk enged.

Minden van, nem csak tenger gyümölcseiForrás: Unsplash.com/Tuan Nguyen

Japán idén nyáron a járványhelyzet miatt nem nyitotta meg kapuit a külföldi látogatók előtt, de a helyiek már nagyon várják, hogy újra megjelenjenek a turisták.  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek