Megtalálhatták Michelangelo ujjlenyomatát

A londoni Victoria & Albert Múzeum (V&A) szakemberei egy ujjlenyomatot találtak egy sötétvörös viasszobron, amely egy nagyobb, befejezetlen márványszobor vázlatos modellje volt. Az 500 éves mű, mely egy fiatal, meztelen alakot ábrázol a karjával az arca előtt, A rabszolga címet viselte, és része volt azoknak a gyakorlatoknak, melyekkel Michelangelo II. Julius pápa bonyolult római síremlékének megformálására készült fel - derül ki a cnn.com cikkéből.

Michelangelo portréja, melyet Daniele da Volterra festőnek tulajdonítanakForrás: The Metropolitan Museum of Art/Trujillo/commons.wikimedia.org

Egy múzeum listája szerint a szobor egy volt abból a több mint 40 életnagyságú figura közül, melyeket az egyházfő végső nyughelyére terveztek. Michelangelo elkezdett dolgozni a nagyobb márványváltozaton is, melynek a Fiatal rabszolga címet adta, de a munkát nem fejezte be, és a pápa sírjának tervei a későbbiekben jelentősen leegyszerűsödtek.

Michelangelo egyébként köztudottan sok szobormodelljét megsemmisítette, így ez a mű ritka betekintést enged korai munkafolyamataiba, a kutatók szerint pedig az ujjlenyomat mintegy közvetlen kapcsolatot létesít a művész és az utókor között. A szobor a múzeum honlapján látható.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek