Eddig ismeretlen Michelangelo-vázlatokkal teli termet nyitnak meg Firenzében

Eddig ismeretlen Michelangelo-vázlatokkal teli termet nyitnak meg Firenzében

 

 

Úgy tűnik, Firenzében se vége, se hossza a reneszánsz emlékeknek. Olyannyira nem, hogy hamarosan elkészülnek egy eddig ismeretlen terem renoválásával, melynek falai Michelangelo vázlatokat rejtenek – írja a Condé Nast Traveler.

Fotó: Getty / Condé Nast Traveler

 

A termet 1975-ben fedezték fel a San Lorenzo bazilika alatt, és azóta is renoválják. A Medici-kápolnák múzeumának akkori igazgatója alternatív kijárási útvonalat akart kiépíttetni a látogatóknak, amikor ráleltek. Mivel gyanította, hogy a vakolat mögött rejtőzik más is, leszedette. És lőn: a falakon szénnel rajzolt vázlatokat talált. A Bargello Múzeum szakemberei ugyan nem kapkodták el a munkát, de biztosan megéri várni, mert most már tudják, hogy legkésőbb 2020-ban a rajongók is megcsodálhatják a mester legújabb vázlatait.

Bár a vázlatok nincsenek szignózva, és abszolút bizonyossággal nem jelenthető ki, hogy Michelangelo alkotásai, mégis az ő nevével egybeforrt stílusban készültek: az egyik például a Giuliano de Medici sírján található márványszobrot ábrázolja, egy másik pedig a Dávid-szobor egy részleteként azonosítható.

Azon túl, hogy újabb Michelangelo vázlatokat láthatnak, az érdeklődők a mester mozgalmas életébe is bepillantást nyerhetnek majd itt. Úgy tűnik ugyanis, hogy ez volt Michelangelo rejtekhelye a Mediciek elleni felkelés alatt. Miután elárulta a családot, és a felkelők oldalára állt 1529-ben, szó szerint föld alá vonult 1530-ban, és itt húzta meg magát, amikor a Mediciek leverték a felkelést, és megszilárdították hatalmukat. Nem mindenki osztja ezt a feltételezést: a washingtoni egyetem Michelangelo szakértője szerint ebben az időszakban a mestert egy másik család patronálta, de ettől függetlenül nem vitatja, hogy a hely a történelem jelentős része.

A vázlatokat már feltárták, most már csak azon dolgoznak, hogy a be- és kijutást csoportok számára lehetővé tegyék. A tervek szerint egyszerre csak kevés látogatót engednek majd be.

Addig is, ha Firenzébe készül, tudunk adni jó tippeket haladóknak is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek