Ismét változnak a belépési szabályok Szlovéniában

Szlovénia néhány kivételtől eltekintve szinte mindenkitől védettségi igazolást kér a határátlépés feltételeként. Mindez Magyarország állampolgárait is érinti, függetlenül attól, hogy Szlovénia jelen pillanatban is zöld besorolású, azaz biztonságos országként tartja nyilván hazánkat. Eddig a határátkelőkön végzett ellenőrzések során elegendő volt lakcímkártyával igazolni állandó tartózkodási helyünket, ezzel is elkerülhettük a karanténkötelezettséget, csütörtöktől azonban újra kérik az orvosi igazolást vagy a negatív tesztet - derül ki a zaol.hu híréből.

A breganai határátkelő Horvátország és Szlovénia közöttForrás: AFP/Denis Lovrovic

A múlt héten elrendelt szigorítás alól mentesülhetnek azok a külföldi állampolgárok, akik ingatlannal vagy mezőgazdasági területtel rendelkeznek a szomszédos országban, és a szüleik vagy nevelőik kíséretében érkező 15 évnél fiatalabb gyerekektől sem kérik a védettségi igazolást. A PCR-tesztnek 48 óránál frissebbnek kell lennie. Orvosi igazolást akkor fogadnak el, ha a belépésre jelentkező átesett a vírusfertőzésen, vagy megkapta a védőoltást. Ez utóbbinál a vakcina típusa mellett fel kell tüntetni az oltások időpontját is. A belépésről bővebb információk a Konzuli Szolgálat honlapján találhatók.

A kétmillió lakosú Szlovéniában pénteken 82, szombaton 25 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Ezek mintegy fele a delta variánssal fertőződött meg. A friss adatok szerint 45 főt ápolnak kórházban koronavírus miatt, közülük tízen vannak intenzív osztályon, lélegeztetésre egy személy szorul. A vírusfertőzés miatt haláleset utoljára múlt szerdán történt. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek