Nudista angolkert, a nimfák kastélya és egy szörfözhető csatorna várja a szurkolókat Münchenben

München az a város, ahol egy retro trabant birtokosa ugyanolyan büszke, mint egy high tech autó gazdája; ahol a trendi művészeti és divatirányzatok jól megférnek a kantáros lederhose vagy a kézzel hímzett dirndli mellett; és ahol egy gyönyörű angolpark csatornájának hullámain szabadon gyakorolhatnak a nagyvárosi szörfösök. Münchenben nem kell Európa-bajnokságnak lennie ahhoz, hogy tízezres fordulatszámon pörögjön, és persze jól áll neki a negyeddöntős szurkolói forgatag is. 

 

A helyieknek van egy szavuk arra, ami München városát leginkább jellemzi: gemütlichkeit, ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy kényelmesség, de sokkal többet takar annál. Talán úgy lehet a legjobban megfogalmazni, hogy a barátságosság, a jólét és a lazaság keveréke, ami kihat a müncheni élet minden területére. Persze ez leginkább a naplemente fényeiben fürdő sörkertekben és a müncheni angolpark padjain üldögélve érhető tetten. De megbújik a város híres és különleges sörházainak falai között, a főtér, vagyis a Marienplatz árkádjai alatt, a világ leghíresebb sörcsarnoka, a Hofbräuhaus asztalai mentén és a nimfák kastélyában is.

Bár a járványhelyzet miatt Münchenben is számos előre tervezett fesztivál elmarad, a kihagyhatatlan látnivalók és a város rejtett kincsei bármikor felfedezhetők, és azért egy-két programot is sikerül megvalósítani még idén az Európa-bajnokság szurkolói zónáin kívül. Ezeket igyekeztünk most összegyűjteni.

A müncheni angolparktól az Eb stadionjáig

A sort a kötelező látnivalókkal kezdjük. A Marienplatz már 1158 óta, vagyis a város alapításától kezdve München központja, szíve-lelke, télen itt tartják a híres karácsonyi vásárt is. A tér északi oldalát a díszes, neogótikus városháza foglalja el, mely München egyik leghíresebb épülete. Minden látogató igyekszik úgy időzíteni a programját, hogy láthassa a Neues Rathaus tornyának több mint száz éve változatlan órajátékát, mely naponta háromszor: délben, egy órakor, majd délután ötkor indul el.

Forrás: S.Borisov / Wikipedia

A harminc mozgó figura egy lovagi torna történetét mondja el. Érdekessége, hogy mivel egy 1908-as szerkezetről beszélünk, még nem volt minden eleme automatizálható vagy óraművel mozgatható. Ezért a lovagi tornákon a lóról kiütött lovas alakját még ma is kézzel kell valakinek visszarakni a helyére a toronyban, mielőtt a következő órajáték elindul. A nyolcvanöt méter magas toronyból remek kilátás nyílik a főtérre, München tornyaira és háztetőire, de igazán jó időben akár az Alpok távoli hegycsúcsaira is.

A városháza aljában található Ratskeller étterem 1867 óta üzemel. A hatalmas, száz méter hosszú városháza alatt végigfutó, tradicionális bajor ételeket kínáló étterem csarnokain érdemes akkor is végigsétálni, ha épp nem ott ebédelünk. Látványosak a falra festett képeik, és egyedi a hely hangulata is. Az étterem weboldala szerint már újra várják a vendégeket hétfőtől szombatig, 11 órától 23 óráig. 

A Marienplatz után pedig fedezzük fel a Mariahilfplatz-ot is, mely a város szabadtéri csemegeboltjának is mondható. Minden szombaton itt tartják a hétvégi piaci napot reggel 7-től 13 óráig. A standokon találunk hegyi sajtokat, fűszerpárlatokat, likőröket, húsokat és zöldségeket, vagyis mindent, ami egy heti bevásárlásnál szükséges lehet. A szerdai gazdapiacon, ami szintén 7-től 13-ig várja a vásárlókat, a kistermelők portékái árasztják el a területet. De ami még fontosabb, hogy egy évben háromszor itt rendezik meg az Auer Dult elnevezésű müncheni népi fesztivált és vásárt. 

Itt aztán van minden, ami szem-szájnak ingere: vattacukor és karamellás alma, mézes mandula és sült kolbász. A gyerekeknek ringlispíl és kisvonat, sőt 2019-ig még egy ősöreg óriáskerék is emelte a piac fényét, amit utána már nem lehetett tovább használni. A felnőttek és a lomis piacok szerelmesei pedig méteres standokon és régi boltocskákban guberálhatnak a legszebb régiségek és kacatok között, a kerámiafiguráktól kezdve a tésztatartó dobozokon és csigasütő serpenyőkön át a régi német képeslapokig. A következő ilyen eseményt július 7. és augusztus 1. között szervezik.

Szintén látni kell a már említett müncheni angolkertet (Englischer Garten), mely a város legnagyobb zöldfelülete, és az Isar folyó mellett nyúlik el a parton. Találunk itt helyes ázsiai pavilonokat, bejárhatunk pallókon egy sétaútvonalat, vízibiciklizhetünk, etethetünk kacsákat, vagy csak leheveredhetünk a fűbe pihenni. Akár még ruhátlanul is, mivel a parknak van egy külön nudista pihenőrésze.

De ami még érdekesebb, hogy Hawaii és Kalifornia hullámai helyett akár itt is szörfdeszkára pattanhatunk. Bár az Eisbach-csatorna vízszintjét 2020 márciusában, a járvány terjedése miatt a város lecsökkentette, és a helyszínt is lezárta, 2021. május 17-én ismét elindulhatott a szörfszezon. A megfelelő távolság betartásával ismét sorba állhatnak a szörfösök, és kipróbálhatják, mennyi ideig bírják a csatorna hullámain.

Persze, ha nincs benne gyakorlatunk, ne itt kezdjük el a tanulást, de megállni bámészkodni attól még lehet. De van egy másik hely is a városban, ami szörfözésre alkalmas. A Floßlände nevű csatornánál már jóval az Eisbach felfedezése elött is szörföztek, méghozzá az 1970-es évektől kezdve.

Ha pedig nagy a hőség, akkor a múzeum a legjobb menekülési terv, és így legalább kultúrálódhatunk is. Münchenben egy olyan intézménybe is bejuthatunk, mely Európa legnagyobb művészeti múzeuma címet viseli, ez pedig a Residenz. Az óriási reneszánsz épületkomplexum három nagy épületegyüttese tíz belső udvart fog körbe, és százharminc terme van, amelyek egy része kiállítóteremként működik, többet pedig rendezvényhelyszínként adnak bérbe.

Két termét a bajor kormány használja reprezentatív célokra, például az újévi báljukat is itt tartják minden évben. A Bajor Állami Színház pedig három színpadot is üzemeltet a palotában. A Kincstárban (Schatzkammer) a bajor uralkodók legértékesebb tárgyait állítják ki. Az ezerkétszáz darabból álló uralkodói kincstári gyűjtemény között ott vannak a bajor koronázási ékszerek is.

Amint a hely weboldalán írják, a múzeum jelenleg nyitva tart, de bizonyos termei, így a Kincstár egyelőre még nem látogathatók. Előre bejelentkezni nem szükséges, de megnövekedett várakozási időre számítani kell a kasszáknál és a beengedésnél. 

Ma este talán még a nimfák is szurkolnak

Ha kicsit kiszakadnának a belvárosból, akkor felkereshetik a München belvárosától nem messze található Nymphenburgot, vagyis a nimfák kastélyát, mely egy reneszánsz-barokk épületegyüttes. A kastélyhoz tartozik egy 230 hektáros park is, melynek az volt a különlegessége, hogy a közeli folyócska vizét egy csatornarendszeren keresztül átvezették a parkon. Ennek a megoldásnak köszönhetően, a barokk park idővel egy medencékkel, vízesésekkel, műromokkal, kápolnákkal, fürdő és pihenő „várakkal" díszített tájparkká alakult.

A nymphenburgi kastélyForrás: Duernsteiner/pixabay.com

A kastély belső elrendezése barokk stílusú, jelenleg egy klasszikus kastélymúzeumot járhatunk végig a folyosóin. A kastély és a parkvárak április 1-től október közepéig 9-től 18 óráig tartanak nyitva, október közepétől március 31-ig pedig 10 és 16 óra között. A kastélypark a főkapun keresztül áprilistól októberig 6 és 20 óra között látogatható, májustól szeptemberig pedig 6 és 21:30 között – olvasható a hely weboldalán.

A stadion, ami még Ausztriából is látszik

München 2005 májusában átadott gigászi stadionja hetvenezer néző befogadására alkalmas, és olyan hatalmas, hogy tiszta estéken, ha ki van világítva, még Ausztriából is látni lehet. Egyébként a város északi csücskében helyezkedik el, körülbelül 10 kilométerre a központtól, metróval kifejezetten könnyen megközelíthető. Az Allianz Arena a Bayern München és a német nemzeti válogatott otthona.

Így érthető, hogy még Ausztriából is látniForrás: footageclips / Shutterstock.com

A 2020-as labdarúgó-Eb alatt négy meccset rendeznek itt, ebből három csoportmérkőzés, egy pedig negyeddöntő, amire ma este, július 2-án kerül sor 21 órától. A torna 46. mérkőzésén Belgium és Olaszország válogatottja csap össze.

Egy helyen minden, ami foci-Eb!
Szeretne naprakész lenni, tudni mindenről, ami a mérkőzésekkel kapcsolatos? Szívesen olvasna extra érdekességeket kedvenc játékosairól, csapatairól? Akkor kattintson az Origo Foci Eb oldalára, hogy ne maradjon le semmiről.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek