A jövő héten érdemes lesz figyelni a Tiszát, ritka természeti jelenségnek lehetünk tanúi

Az utóbbi két évben június közepén indult el a Tiszán és néhány mellékfolyóján a kérészek látványos násztánca. Ezek a rovarok a legtöbb korábbi élőhelyükről már kipusztultak, a kérész (Palingenia longicauda) és a tiszavirágzás 2020-ban bekerült a hungarikumok közé. A rovarok ebben a formában csak néhány óráig élnek, de előtte három évig nevelkednek a víz alatt. Idén azonban a hűvös, csapadékos tavasz miatt várhatóan a tiszavirágzás is csúszik - mondta el Tokody Béla, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei titkára a delmagyar.hu-nak.

Tiszavirágzás a Tiszán SzerbiábanForrás: Mladen Mitrinovic/shutterstock.com

Pontosan megmondani nem lehet, mikor indulnak meg a kérészek, ez vízállás és időjárás függvénye. A hűvös és csapadékos időjárás következtében a növények fejlődése kéthetes késésben van, és ugyanekkora csúszást figyeltek meg a hosszú távú vonuló madarak, így például a szalakóták fiókanevelésében is. Ha tartósan megmarad a meleg idő, és tovább apad a Tisza, a jövő hét második felében már érdemes lesz figyelni a folyót. Tokody Béla elmondta, egy-egy korai példány már most is előbújhat, de még az előrajzás sem indult meg a Bodrogon – ez szokta jelezni a tiszavirágzás kezdetét.

A rajzás legalább 10 napig tart és általában szakaszokra osztható. Előrajzás alkalmával csak százával repülnek az állatok. A leglátványosabb főrajzás során milliónyian repülnek a víz felett. Az utórajzáskor csak néhány tucatnyi állattal találkozhatunk. A rajzás a késő délutáni, esti órákban, kb. 18-21 h között zajlik - derül ki a Hortobágyi Nemzeti Park honlapjáról.

2007-ben június 7-én kezdődött el az elővirágzás és 10-ére már be is fejeződött, de csapadékosabb években, amikor nagyobb a vízállás ( és hidegebb a víz), akár július első napjaiban is megtörténhet. Előfordult már olyan is, hogy a kedvezőtlen viszonyok miatt a virágzás elmaradt (2010). Érdekes, hogy a tiszavirágzásnak területi dinamikája is van, mert a virágzás a Tisza déli szakaszairól indul és halad a folyásiránnyal szemben a folyón felfelé. Nem mindenütt egyforma az intenzitása, vannak gyérebb és gazdagabb területek. Ez leginkább a meder állapotával függ össze. A Tiszán kívül örvendetes, hogy a Kőrösökön és a Berettyón is gazdag virágzást tapasztaltak az utóbbi években. Sőt, talán az emberi tevékenységnek köszönhetően pár éve a Rábán is láttak ebből a kérészfajból repülő egyedeket - derül ki a tiszaviragzas.hu oldalról.

Mint a Transindex.ro portálról kiderül, a Duna-deltában is tanúi lehetünk a tiszavirágzásnak, mely mintegy három napja meg is kezdőtött.  A Duna-delta Egyesület egy videót is megosztott a közösségi oldalán az idei tiszavirágzásról, és egy érdekes legendáról is ír a fajjal kapcsolatban. Eszerint a tiszavirágok a korán, még házasodás előtt elhunyt fiatalok lelkei, akiknek megadatik, hogy egyszer egy évben leszálljanak a földre ebben a formában és megismerjék a szerelmet. 

Szintén készüknek a rajzásra Magyarkanizsán, mint a helyi önkormányzat közleményben hírül adta, így ezt az eseményt is útba ejtheti, aki kiruccanást tervez a határ túloldalára. Miután már minden szerb határátkelő nyitva, és déli szomszédunk a magyar védettségi igazolványokat is elfogadja, a helyzet kedvező az utazáshoz.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek