Nyolcméteres hófallal küzdenek a hókotrók Romániában

Hiába járunk június derekán, a Brassó megyei közútkarbantartó munkatársainak jelenleg az a dolguk, hogy eltakarítsák a havat a Transzfogarasi útról. A festői tájakon átkígyózó hegyvidéki útszakaszon ugyanis még az átlagoshoz képest is hatalmas vastagságú hóréteg keletkezett, a hófal magassága akár a nyolc métert is elérheti – írja a Főtér.

A lap szerint a hókotrók keményen dolgoznak, bár tevékenységük egyelőre sziszifuszi munkának tűnik, talán a beígért kánikula segíthet majd, hogy július elsejére meg tudják tisztítani az utat, és megnyitni azt a forgalom előtt. A Transzfogarasi út ugyanis lavinaveszély miatt csak nyáron van nyitva, a téli időszakra – amely abban a magasságban júliusig tart – lezárják a forgalom elől. A hóviszonyoktól függően, az októberi vagy novemberi lezárást követőn csak június elején, közepén nyitják meg újra. A hivatalos nyitvatartás július 1-től november 30-ig tart.

A Transzfogarasi út vagyis 7C jelzésű országút a Fogarasi-havasok központi részén keresztül észak-déli irányban köti össze Alsóárpás és Curtea de Argeș településeket. Az 1970-es években építették, 90 kilométer hosszú, 2042 méteres magasságig vezet fel, majd egy alagúton halad át a főgerinc alatt. Összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja is van – olvasható a Wikipedia szócikkében.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek