Kiderült, mettől meddig tart a júniusi hőhullám

A héten biztos és határozott melegedés megy végbe a légkörben: a hét végéig nagyjából 10 fokot emelkedik a hőmérséklet, és délutánonként országszerte jellemző lesz, hogy 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A kánikula kezdete péntekre tehető, de már csütörtökön is sok helyen jellemző lesz a 30-32°C - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldaláról.

Forrás: Jill Wellington/pixabay.com

A felfrissülést hozó zivatarok vasárnap estétől érkezhetnek, de a frissülés mértéke még teljesen bizonytalan. Már, ha lesz egyáltalán, mert az előrejelzések szerint 9-10 nap múlva 21 és 38 fok között bármennyi lehet a maximum hőmérséklet. Mint írják, a bizonytalanság oka, hogy a kontinens felett nagyon eltérő hőmérsékletű légtömegek helyezkednek majd el. Hogy ezen légtömegek határvonala hol fog húzódni, és a Kárpát-medence "melyik oldalra" kerül, csak a hét további napjaiban válaszolható meg biztosabban.

Addig is kedden még fátyol-és gomolyfelhők zavarják a kellemes júniusi napsütést, a Tiszántúlon fordulhat elő zápor. 24-29 fok várható délután, az északnyugati szél délelőtt megélénkülhet. Szerdán reggel szintén jellemzőek lehetnek a fátyolfelhők, míg délután gomolyfelhők jelennek meg az égen. Ezt leszámítva sok napsütésre számíthatunk, kisebb zápor továbbra is csak a Tiszántúlon lehet, ott is kis eséllyel. A csúcsérték 28 fok körül alakul.

Csütörtökön és pénteken derült időre, szinte zavartalan napsütésre van kilátás. Csütörtökön 29, pénteken már 31 fok körüli értékeket mérhetünk, beköszönt az igazi kánikula. A keleties szél végig gyenge marad. A hétvégére tehát kiváló strandidő ígérkezik, sok napsütéssel, országos hőséggel. A délkeleti szél csak néha élénkül meg, helyi zápornak, zivatarnak is kicsi az esélye - derül ki a koponyeg.hu előrejelzéséből.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek