Mégsem az oroszok fedezték fel az Antarktiszt?

Sorra érkeznek az Antarktisszal kapcsolatos hírek: a napokban arról számoltunk be, hogy újabb szervezet könyveli el külön óceánként a Déli-óceánt, most pedig egy kutatás megkérdőjelezte, hogy valóban az 1819-es orosz expedíció volt-e az, amelyhez a földrész felfedezése köthető. Ez az expedíció Fabian von Bellingshausen és Mihail Lazarev nevéhez köthető, akik mintegy két évet időztek a jeges vidéken. Igaz, hogy előttük már James Cook is átszelte a déli sarkkört 1773-ban, viszont ő a kontinens partjait csak messziről látta. Az első ember ugyanakkor, aki az Antarktiszon partra szállt, valószínűleg az amerikai John Davis kapitány lehetett 1821-ben, nem sokkal az orosz expedíció végezte után - ahogyan arról korábban már írtunk.

Pingvinek az AntarktiszonForrás: Eduardo Ruiz/pixabay.com

Most azonban Új-Zéland is bejelentkezett az Antarktisz felfedezésének címéért, ugyanis egy új kutatás szerint a szigetek közötti utazásról szóló polinéz történetekben megjelenik egy bizonyos Hui Te Rangiora alakja, aki legénységével az Antarktisz vizeire utazott a Te Ivi O Atea hajón, valószínűleg a 7. század elején.

A történetek a szóbeli hagyományokban ugyanúgy megjelennek, mint a faragványokon, és a nem hivatalos kutatásokban. Egy 1899-es leírás szerint, melyben szóbeli polinéz történeteket jegyztek fel, az Antarktiszra vezető út illusztrálása is helyet kapott: „A szörnyű tenger...ködös és sötét hely, amelyet a nap nem lát...A többi dolog olyan, mintha szikla lenne, amelyek csúcsai átszúrják az eget. Teljesen csupaszok, nincs rajtuk növényzet"- adja hírül a matadornetwork.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek