Változtak a tunéziai és a hollandiai beutazás feltételei

Mint a KLM tegnapi közleményéből kiderül, június 1-jétől a Schiphol repülőtéren átszálló utasoknak már nem kell negatív tesztet bemutatniuk, ha néhány órán, de legkésőbb 1 napon belül elhagyják a repülőteret, a transzfer zónából pedig nem léphetnek ki. Ez a szabály a KLM Holland Királyi Légitársasággal való repülést, illetve átszállást érinti, de a választott úticélra vonatkozó belépési követelményeket nem befolyásolja. Úticéltól függően előfordulhat, hogy negatív teszteredményt és nyilatkozatokat kell az utasoknak bemutatniuk, ezért indulás előtt mindenképpen tanácsos ellenőrizni a KLM TravelDoc-ját a tesztkövetelmények ellenőrzésére.

Forrás: EvgeniT/Pixabay

Június 4-től ugyanakkor a Magyarországról történő beutazás feltételei is enyhültek, miután hazánk a sárga (utazás engedélyezett, de lehetnek kockázatok) kategóriába került. Ennek értelmében a Magyarországról Hollandiába történő visszatérést követően nincs szükség negatív koronavírus-teszt felmutatására, és nem kell karanténba menni sem. Védettségi igazolvány jelenleg nincsen Hollandiában, és nem vonatkoznak speciális szabályok a beoltottak beutazására sem.

Így változtak a tunéziai szabályok

Június 1- től a Tunéziába utazóknak nem kell negatív PCR-tesztet bemutatniuk, amennyiben mindkét oltást megkapták, és ezt egy QR- kóddal ellátott igazolással alá tudják támasztani, vagy ha az illetékes hatóságok által kiállított orvosi igazolással bizonyítani tudják, hogy az utazás napja előtt minimum 6 héttel korábban átestek a koronavírus-fertőzésen.

Azon 12 év feletti utasoknak, akik az 1. pont feltételeinek nem felelnek meg, az indulás napjától számított 72 óránál nem régebbi (QR- kóddal ellátott vagy hatóság által kiállított) negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk a megérkezésnél. Azoknak a nem rezidens, egyéni utasoknak, akik az 1. pont feltételeinek nem felelnek meg, egy kötelezettségvállalási nyilatkozatot kell bemutatniuk a határátlépésnél arról, hogy a hoteljüket 7 napig nem fogják elhagyni.

Azon utasok esetén, akik charter járatokkal, csoportos, szervezett utazáson vesznek részt vagy egyszerre foglalták le repülőjegyüket egy menetrendszerinti járaton transzferrel, szállodafoglalással, ellátással együtt (Inclusive Tours), továbbra is engedélyezett a belépés, ha a beszállást megelőző, 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR-tesztet mutatnak be. Az utasoknak a Tunézia területére történt érkezést követően a csoport tagjaival együtt kell maradnia (transzfer, szálláshelyen belül és kívül), csak a szervezett kirándulásukon vehetnek részt. Emellett az előírt egészségügyi szabályok betartása továbbra is kötelező.

A határátkelőhelyeken (főként a reptereken) gyorstesztekkel vizsgálják meg az érkezőket. Amennyiben a teszt pozitív eredményt hoz, az esetben a járványügyi hatóságok által kijelölt szállodában, saját költségre kell 7 napos karantént letölteni - derül ki a Konzuli Szolgálat oldaláról és a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal közleményéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek