A Maldív-szigetek elárverezi 16 lakatlan sziget bérleti jogát

A Maldív-szigetek elárverezi a fennhatósága alá tartozó több mint ezer - többnyire lakatlan - sziget közül tizenhatnak a bérleti jogát, írja az MTI a maléi turisztikai minisztérium pénteki közleménye alapján.

Forrás: Giselle Whiteaker/pixabay.com

A leendő bérlők 50 évre kaphatják meg a szigetek használati jogát, egyetlen feltétel, hogy azokon legalább százszobás hoteleket kell létesíteniük az indiai-óceánon fekvő területen. A tárca egyik szóvivője szerint az intézkedéstől a turizmus fellendülését remélik a koronavírus járványát követően.

Egy 1,2 hektáros sziget már 210 ezer dollártól (60 millió forint) kapható, míg egy 10,4 hektár alapterületű sziget kikiáltási ára már 1,5 millió dollár (428 millió forint). A minisztérium szóvivője szerint a bérlőknek be kell tartaniuk a környezetvédelmi előírásokat a törékeny ökológiai egyensúly megőrzése érdekében, így például az áramot túlnyomó részben megújuló erőforrásokból kell biztosítaniuk. Emellett a helyi növényvilág mintegy felét meg kell kímélniük a szigeteken.

Forrás: Simon Alpha/pixabay.com

A vételi ajánlatokat június 10-ig várják. Az árverésen ugyanakkor nem feltétlenül a legmagasabb ajánlatot tevő nyer. A bérleti jog odaítéléséhez egy pontrendszert is bevezettek, így a legmagasabb ajánlat 60 pontot ér, 20 pont szerezhető, ha a szállodák munkatársainak legalább 70 százalékát a helyi munkaerőből toborozzák 5 százalékos női kvóta mellett, illetve további tíz pont jár, ha valaki befizet a kormányzat turisztikai alapjába.

A turisztikai tárca saját közlése szerint további 3700 szállodai szobát és ezzel összefüggésben 370 millió dollár (105 milliárd forint) befektetést remél a projekttől az elkövetkező három évben.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek