Több mint 400 millió forintnyi skót királyi ékszer tűnt el egy angliai kastélyból

A kincsek között, melyeket péntek éjjel vittek el a West Sussex megyei Arundel-kastélyból, ott volt az a rózsafüzér, melyet Mária skót királynő akkor viselt, mikor 1587-ban kivégezték, valamint további, több mint egymillió font (402 millió forint) értékű arany- és ezüsttárgyat is elloptak - számolt be róla a BBC hírportálja. A rózsafüzér nem anyaga miatt érték, hanem azért, mert a nemzet pótolhatatlan öröksége - írták.

Stuart Mária angol fogságban (Sheffield portré)Forrás: Nicholas Hilliard (1578) / wikipedia.org

A kastélyt kedden nyitották újra a látogatók előtt. Szóvivője szerint "felbecsülhetetlen történelmi értéket" tűntek el a falak közül, például azok a koronázási csészék is, melyetek Mária királynő adott a ceremóniamesteri udvari tisztség korabeli viselőjének.

A személyzetet péntek éjjel értesítették a behatolásról, miután megszólalt a betörést jelző riasztó. A tolvajok egy ablakon át jutottak a kastélyba, összetörtek egy üvegszekrényt, és magukkal vitték a tartalmát. A BBC-nek nyilatkozó nyomozó szerint a bűntényhez köthető a közelben megtalált, kiégett személygépkocsi.

A térség parlamenti képviselője az egész nemzet elleni bűntettnek nevezte az esetet. Mária 1542-ben született a Linlithgow-palotában. Miután apja nem sokkal a születése után meghalt, ő lett Skócia királynője. 1548-ban azonban Franciaországba vitték, Skóciát ez idő alatt régensek kormányozták. 1561-ben tért vissza a trónra, de hat viharos év után, 24 éves korában lemondásra kényszerítették. Angliába menekült, unokatestvérétől, I. Erzsébet királynőtől kért védelmet. 18 éven át tartották fogva, 44 évesen végezték ki a Fotheringhay-kastélyban 1587-ben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek