Kiállítják Magyarország egyik legrejtélyesebb leletét

Az 1990-es évek végén Kevermes határában egy különleges, egyedülálló lelet került elő szántás közben, melyen különleges vésett motívumok láthatók. A mintákhoz hasonlók láthatók a franciaországi Bretagne-ban, a gavrinisi megalitikus sírépítményben - derül ki a beol.hu cikkéből.

A gavrinisi leletekForrás: Athinaios/commons.wikimedia.org

Miután a Kárpát-medencében nem találtak ehhez hasonlót, még korábban felvetődött, hogy a kevermesi megalit esetében egy modern utánzatról van szó, azonban 2012-ben a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum akkori régészeinek, Gyucha Attilának és Bóka Gergelynek a vezetésével elvégzett vizsgálatok arra utaltak, hogy a kőtábla eredeti. 

Mint dr. Bácsmegi Gábor, a múzeumban jelenleg dolgozó régész elmondta, a következő lépcsőben a zöldpala kőzet geológiai származási helyét vizsgálták, 2014-ben Erdélyben keresve lehetséges zöldpalalelőhelyeket. Ez alapján úgy tűnik, a kősztélé nyersanyaga nagy bizonyossággal a Maros-folyó mellékén található Zarándi-hegységből származik.

A szakember hozzátette, hogy a lelet feltárási helyén, Kevermes határában idén szeretnének további kutatásokat folytatni, valamint újabb vizsgálatokat végeznének a kövön, miután egy ideig Budapesten is tanulmányozták azt a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Örökségvédelmi Központjában, ahonnan tavaly év végén szállították vissza Békéscsabára.

Dr. Csornay Boldizsár, a Nemzeti Örökségvédelmi Központ igazgatója az egyik legfurcsább magyarországi vésett kő, a nemrég megtalált kevermesi megalit mellett (fotó: Kovács Olivér)

Közzétette: Történelemportál – 2013. március 22., péntek

A múzeum új állandó kiállításának tervezésekor szeretné szélesebb körben is bemutani a nagy valószínűséggel a késő rézkor - kora bronzkor időszakában (Kr. e. 3500–2500) keletkezett tárgyat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek