A felháborodás hatására lefújták a tízezer résztvevős tesztpartit

Hollandia tesztpartit tervezett, amellyel azt akarta megállapítani, hogy mennyire biztonságosak az ilyen nagyszabású rendezvények a koronavírus-járvány idején. A szombatra tervezett, tízezer fős esemény azonban akkora közfelháborodást váltott ki az országban, hogy Breda város önkormányzata hétfőn visszavonta a rendezvényre adott engedélyét, mondván nem lehet biztonságosan megtartani azt - derül ki az MTI híréből.

Március elején kinyitottak a teraszok BredábanForrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou

Korábban orvosok, ápolók, vendéglátósók, kutatók szólítottak fel a tesztparti lemondására, az általuk kezdeményezett felhívást már több mint 350 ezren írták alá.

A népszerű 538 Rádió kapott engedélyt arra, hogy az ország déli részén lévő Bredában megszervezze a rendezvényt, amely része lenne a Fieldlab kutatóprogramnak a biztonságos rendezvényszervezésről. Eddig ebben a programban rendeztek már konferenciát, színházi előadást, futballmeccset és popkoncertet. A résztvevőknek negatív koronavírustesztet kellett volna felmutatniuk.

Bár kutatási célból szervezték a rendezvényt, az orvosokat felháborította a kezdeményezés. "Tízezer fős partit rendezni 400 méterre egy Covid-19-ben szenvedőkkel teli kórháztól, a betegek és a kórházi személyzet arculcsapását jelenti" - hangoztatták. Tudósok is megkérdőjelezték egy ilyen kutatás tudományos előnyeit, politikusok pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy lehetetlen több ezer bulizót ellenőrzés alatt tartani.

Hollandiában december közepe óta szigorú korlátozásokkal próbálják feltartóztatni a koronavírus-járvány terjedését, de az esetszámok még mindig magasak, a kórházak és az intenzív osztályok túlterheltek. A százezer emberre jutó fertőzöttek száma a közelmúltban majdnem elérte a 300-at egy hét alatt.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek