Robbantás történt egy holland tesztközpontnál

Robbanás történt az Amszterdamtól 55 kilométerre található Bovenkarspel városában, egy tesztközpontban, még a nyitás előtt. A detonáció betörte az ablakokat, de személyi sérülés szerencsére nem történt, bár egy biztonsági őr tartózkodott az épületben. A környéket a nyomozás érdekében lezárták - adja hírül a reuters.com.

Rendőrök egy járókelővel beszélgetnek a lezárt helyszínenForrás: AFP/Inter Visual Studio

A robbanóanyag körülbelül 10 centiméteres fémmaradványait az épület előtt találták meg, még nem tudják pontosan, hogy miből állt a szerkezet, de a rendőrség biztos abban, hogy szándékos robbantás történt.

Az incidens nem sokkal a március 17-én esedékes parlamenti választások előtt történt, és nem kizárt, hogy ehhez, valamint a kormány járványkezelését övező elégedetlenséghez is köze van. Ugyanakkor a közvélemény-kutatások szerint még mindig a jelenlegi kormánypárt támogatottsága a legnagyobb. Az egészségügyi hatóságok elleni indulatok 2021 eleje óta szintén fokozódnak az országban, a Nemzeti Egészségügyi Intézet vezetőjét biztonsági őrök is kísérik a nyilvános megjelenéseken.

Bovenkarspel környéke jelenleg az ország járvány által egyik leginkább érintett térsége, 100 000 lakosra mintegy 181 fertőzött jut, míg az országos átlag körülbelül 27 eset/100 000 lakos. Már egy kórháznak más tartományokba kellett küldenie a betegeit az intenzív osztályok helyhiánya miatt. Szerdán ugyanakkor országszerte enyhítettek a korlátozásokon, kinyithattak a fodrászok, és a nem létfontosságú üzletek is fogadhatnak kis számú látogatót előzetes bejelentkezés után. Az esete 9-től hajnali 4: 30-ig tartó kijárási tilalom továbbra is érvényben van, bár egy bíróság egyszer már kiállt az eltörlése mellett, a felsőbb bíróság döntése alapján jogszerű a korlátozás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek