Melbourne karantén alá került, Portugália hosszabbított a lezáráson

Ötnapos karantént rendeltek el Ausztrália második legnépesebb városában, Melbourne-ben, miután a brit vírusvariáns egy járványgóca alakult ki egy helyi hotelben, ahol a külföldről visszatérő utazókat helyezik karanténba. Eddig tizenhárom esetet regisztráltak a szállodában - adja hírül az MTI.

MelbourneForrás: AFP/Con Chronis

"Mivel nagyon fertőző és gyorsan terjed (a vírusmutáció), meg kell szakítani a láncolatot" - mondta Daniel Andrews miniszterelnök. Mint hozzátette, azt kell feltételezni, hogy a lakosság körében több eset is van, mint amit sikerült kimutatni, és a vírusvariáns minden eddiginél gyorsabban terjed.

A korlátozások értelmében a lakosoknak otthon kell maradniuk, kivéve, ha nélkülözhetetlen munkát végeznek, orvoshoz, vagy élelmiszert vásárolni, illetve edzeni mennek. Emellett mindenhol maszkot kell viselni. Betiltották a gyülekezéseket, beleértve az esküvőket és vallási rendezvényeket is. Az Australian Open teniszbajnokságon nem lehetnek nézők. Az országban a járvány kitörése óta 28 887 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 909-en hunytak el.

Portugália meghosszabbította a karantént

Portugália március elsejéig meghosszabbította a karantént csütörtökön, ám mint António Costa miniszterelnök elmondta, további hosszabítás várható, mert "a helyzet továbbra is rendkívül komoly." Mint hozzátette, még nem érkezett el az ideje annak, hogy felvessék a karantén feloldását, és a helyzet megköveteli, hogy ezeket az intézkedéseket ne csak február végéig, de valószínűleg március végéig meghosszabbítsák.

Costa szerint a karantén segített a fertőzöttek és a halálozások számának csökkentésében azzal, hogy a fertőzés reprodukciós rátáját 0,77 százalékra csökkentette, ami - mint mondta - a járvány kitörése óta a legalacsonyabb érték. Ugyanakkor kiemelte, hogy a halálozások száma továbbra is elfogadhatatlanul magas. "Nagyon is egyértelmű: úgy kell elérnünk a tavasz végét, hogy ne kerüljön veszélybe a nyár és az ősz, ami az emberek életét, egészségét, a gazdaságot és a társadalmat illeti" - emelte ki televíziós beszédében Marcelo Rebelo de Sousa elnök.

A valamivel több mint 10 millió lakosú Portugália európai viszonylatban más országokhoz képest jobban vészelte át a járvány tavalyi első hullámát, de idén - részben a fokozottabban terjedő brit vírusmutáció és a karácsonyi ünnepek alatti lazítások miatt - jelentősen megugrott a fertőzöttek száma.
Csaknem 14 900-an hunytak el eddig a kórban, az azonosított fertőzöttek száma 778 369.

Portugáliában eddig 426 ezer ember kapta meg a védőoltást, közülük 133 ezren már a második dózist is. Costa szerint a késedelmek miatt országa csupán 1,9 millió adag vakcinához fog jutni az első negyedévben, ami kevesebb mint fele annak, amire számítottak. Bár februárban valamelyest csökkent a fertőzések és a halálozások napi száma, az ország egészségügyi ellátórendszere továbbra is túlterhelt azzal, hogy ellássa a kórházakban és intenzív osztályokon kezelt mintegy 6400 koronavírusos beteget.

Több európai állam segítséget ajánlott. A német hadsereg, a Bundeswehr 8 orvost és 18 ápolót küldött Portugáliába Alsó-Százországból, akik a koronavírusos betegek ellátásában segédkeznek. Luxemburg és Franciaország szintén orvosokat és ápolókat tervez küldeni. A 10,3 milliós Portugália november 15-én bevezette a második országos karantént, egy héttel később az iskolákat is bezárták, januárban pedig elrendelték a távmunkát, ahol ez lehetséges. Az egészségügyi korlátozások a legszigorúbbak közé tartoznak Európában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek