Idén 150 éves Európa legrégebbi hegyi vasútja, amely a hegyek királynőjére viszi az utasait

Idén 150 éves évfordulója van annak, hogy a Rigi-vasút (Rigi-Bahnen) elérte Svájc legnépszerűbb hegyének csúcsát, így ez a legrégebbi hegyi vasút Európában, ami 1800 méteres tengerszint feletti magasságban, az egyik legszebb panorámájú helyre viszi fel az utasokat. A hegyek királynőjének nevezett Rigi-hegy tetején lélegzetelállító, 360 fokos kilátás nyílik az Alpokra, 13 tóra, Svájc középső területére, sőt, jó időben egészen Németországig és Franciaországig is el lehet látni.

 A Rigi-hegy Svájc egyik legnépszerűbb hegye, és több mint száz kilométernyi túraútvonal indul a csúcsához. A Rigi Vasút története nagyon érdekes. A 19. század második felében számos turisztikai vasút született Svájcban, és ezek közül az egyiket azzal a céllal tanulmányozták, hogyan érhetné el a Rigi-hegy csúcsát, amely régóta a természet szerelmeseinek úti célja volt. 1871-ben Európa első hegyi vasútjának végül sikerült elérnie a hihetetlen kilátópontot. Európa első fogaskerekű vasútja, tehát ami 1871-ben épült, Vitznauból mászott fel a lejtőn, míg a másik (amelyet 1875-ben nyitottak meg) az Arth-Goldau pályudvarról indulva érte el a Rigi csúcsát. A két vállalat csak 1990-ben kezdett együttműködni, majd később a két társaság összeolvadt, így alakult ki a jelenlegi Rigi-Bahnen. Ma két fogaskerekű van (Vitznauból és Goldau településről indulnak), amelyek a tetején lévő szállodával érik el a csúcsot, a Rigi Kulmot.

Nem kis emelkedőket kűzdenek le a szerelvényekForrás: Ttrainer/Wikipedia

A 150. évforduló alkalmából nyáron nosztalgikus utat szerveznek egy gőzvonat fedélzetén a 7-es gőzmozdonnyal. Ez az 1873-ban épült mozdony 1959-ben a svájci Luzerni Közlekedési Múzeumba került, de az évforduló alkalmából helyreállítják és újra üzembe helyezik júniustól októberig.
Júliusban megrendezik a „Monte Rigi - a hegyek királynője" fesztivált, ahol a látogatók felfedezhetik a hegy és az ott élő emberek történelmét folklórjukkal, zenéjükkel, táncukkal, a mítoszokkal, az Alpok legendáival, beleértve Viktória királynő látogatását is, aki először 1871-ben szállt fel a vonatra.

A csodás panoráma már félúton kezd kirajzolódniForrás: Ttrainer/Wikipedia

Azok számára, akik teljes mértékben szeretnék élvezni a kilátást, az a tanács, hogy legalább egy éjszakát maradjanak a Rigi Kulm Hotelben, egy kétszáz éves szállodában, amely a hegyek királynőjén fekszik. A szerencsések mindössze 33, minden kényelemmel felszerelt szobával szuper romantikus hétvégét tölthetnek el Európa tetején – írja a siviaggia.it.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek