Vermontot meteorit rázta meg

A vermontiaknak igazán kalandos élményben lehetett részük vasárnap este, amikor az állam északi részén egy meteor 42 000 mérföld (67600 km) per órát is meghaladó sebességgel suhant át az égen. A megfigyelések szerint a tűzlabda északnyugat felé haladt 33 mérföldön (mintegy 53 km-en) keresztül, a Mount Mansfield Állami Erdőtől az Orleans megyei, Newporttól délre található Beach Hillig. Az égi jelenségnek körülbelül 100 ember volt tanúja, sőt érezni lehetett, ahogyan megrázta az épületeket, és hanggal is járt - adja hírül a matadornetwork.com.

A vermonti égbolt - illusztrációForrás: chensiyuan/commons.wikimedia.org

A tűzgolyót a Burlingtoni Nemzetközi Repülőtér kamerája rögzítette, (a videó bal felső sarkában látható). Az infrahangmérések alapján az űrügynökségnek sikerült megállapítania, hogy a meteor körülbelül 10 fontot (4,5 kg) nyomott, átmérője hat hüvelyk (15 centiméter) lehetett.

Mint a NASA Meteor Watch magyarázatából kiderül, „ahogy az objektum (amely valószínűleg egy aszteroida töredéke volt) egyre lejjebb hatolt a légkörben, az elején nőtt a nyomás, míg mögötte részleges vákuum keletkezett, a nyomáskülönbségtől pedig a kőzet egyszercsak darabokra tört, olyan lökéshullámot generálva, amelybe az épületek is beleremegtek. Az ilyen lökéshullámok olykor földrengéseket is generálhatnak".

 Címlapkép: Vermonti éjszaka - illusztráció - Forrása: Stuart Curry/shutterstock.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek