Ismét anya lett a világ legidősebb vadon élő madara

Február 1-jén ismét anya lett a világ legidősebb, vadon élő madara, miután kikelt a tojásból a fiókája a Csendes-óceán északi részén található Midway-atollon - adja hírül a smithsonianmag.com.

Wisdom itt még a tojáson ül, decemberbenForrás: Jon Brack/FWS/facebook.com/FriendsofMidwayNWR

A Wisdom (Bölcsesség) névre keresztelt Laysan-albatrosz lábára először 1956-ban tettek piros gyűrűt, az immár legalább 70 éves madár pedig túlélte azt a kutatót, aki először befogta. 20 évvel ezelőtt a tudósok még úgy gondolták, hogy a Laysan-albatroszok maximum 40 évig élnek, azonban Chandler Robbins, az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának biológusa, aki először gyűrűzte meg Wisdomot, 2002-ben újra rátalált, és kicserélte a gyűrűjét. A madarat akkor 51 évesnek becsülték, és rögvest a valaha regisztrált legidősebb vadon élő madárnak nyilvánították. Itt már a fiókájával látható.

Wisdom's chick sits between her legs in their nest on Midway Atoll National Wildlife Refuge. Photo Credit: Jon Brack/FWS

Közzétette: Friends of Midway Atoll National Wildlife Refuge – 2021. február 6., szombat

Wisdom jelenleg akár 70 évesnél is idősebb lehet, a visszafogott becslések szerint ötéves lehetett, amikor a tudósok először dokumentálták, és a madár még mostanában is igencsak termékenynek bizonyul: az elmúlt 11 évből nyolcban rakott tojást, legalább 2010 óta nevel fiókákat a párjával, Akeakamaival. A Laysan-albatroszok általában egy életre választanak párt, de Wisdomnak többször is új társat kellett találnia, miután túlélte korábbi párjait.

"Nem tudjuk pontosan, hogy hány fiókát nevelt fel, de legalább 35-öt biztosan, legalábbis az alapján, amit az elmúlt években nyújtott teljesítményéről tudunk" - mondta Beth Flint, a Marine National Monuments of the Pacific biológusa.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek