Az ókori világ legnagyobb sörfőzdéjét találhatták meg

A régészek egy 5000 éves sörfőzdét találtak az egyiptomi Abüdosz városában. A szohági kormányzóság területén talált maradványok eredetét Kr.e. 3100 körülre,  Narmer király uralkodásának idejére datálják - adja hírül a reuters.com.

Forrás: AFP PHOTO / HO / EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES

Dr. Matthew Adams, a kutatást végző egyiptomi-amerikai kutatócsoport egyik vezetője elmondta, hogy a sört többek közötti a királyi temetkezési rituálék során használták, ezért is volt szükség ilyen nagy kapacitású létesítményre, mely 22 400 liter ital előállítására volt alkalmas. Az építmény nyolc részre oszlott, és mindegyikben 40 agyagedény szolgált a gabona és víz keverékének melegítésére.

Forrás: AFP PHOTO / HO / EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES

Az italáldozat egyébként gyakori volt az ókori szertartások során, nemcsak Egyiptomban. Máshol borral, olívaolajjal, mézzel, Indiában ghível, tisztított vajjal végezték, és motivációja helyenként eltért: volt, ahol a halott lelkének megtisztítása, a karma feloldása, volt, ahol túlvilági táplálása volt a rituálé feladata. Egyiptomban a sör (ezen belül is a külön, e célra gyártott, magasabb alkoholtartalmú változat) a legtöbb ünnepségnek fontos részét képezte, de kisebb alkoholtartalmú változatait a hétköznapokban is gyakran fogyasztották a felnőttek, sőt a gyerekek is kaptak belőle, miután fontos tápanyagforrásként tartották számon az akkoriak. A folyékony kenyér főzése elsősorban a nők feladata volt.

Sör erjesztésére használt kád maradványaiForrás: AFP PHOTO / HO / EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES

Mint az egyiptomi hatóságok elmondták, úgy vélik, ez lehet a legrégebbi, nagy kapacitású sörfőzde, az ország pedig alig várja, hogy megmutassa a nagyközönségnek is a többi, újonnan felfedezett lelettel együtt.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek