Ötezer éves élesztőmaradványokat használtak sörfőzéshez a kutatók

  Izraeli tudósok ötezer éves élesztőmaradványokból készítettek sört.

  A sör nagyon régóta népszerű ital, és története jóval a középkor előtti időkbe vezethető vissza. Mint kiderült, már az ókori fáraók is ittak sört több ezer évvel ezelőtt, most pedig azt is megtudhatjuk, hogy milyen volt az íze az ókori italnak.

  Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) és négy egyetem tudósai közösen jártak utána a témának, írja a The Jerusalem Post. Olyan cserépedényeket vizsgáltak meg, melyeket az ókorban sör előállításához használtak, és az edényekben egészen apró élesztő telepeket találtak. Ezekbe az élesztő maradványokba sikerült életet lehelni, és már el is készült az ötezer évvel ezelőttire erősen hasonlító sör! A folyamathoz egy olyan pincészet segítségét kérték, amely jelenleg is kerámiaedényeket használ a borkészítés során.

  Ez a sör, nem "az" a sör. A kép csak illusztrációForrás: carolineandrade/Pixabay

  Az elkészült főzet fűszeres, gyümölcsös és kifejezetten finom lett. A szakértők szerint az ötezer éves élesztőtelepek hasonlítanak hagyományos afrikai sörfőzdék állományához, például az etióp mézboréhoz és a modern sörélesztőkhöz is.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!