Nyár óta vitorlázik a tengeren a magyar család

Amíg a világ a pandémiával küzdött, egy négytagú magyar család tavaly nyáron úgy döntött, hogy megvalósítja álmát: körbehajózza a földet 15 méteres, Teatime névre keresztelt vitorlásával. 2020 júniusának végén hajóztak ki az egyik horvát kikötőből, útba ejtve Olaszországot és Spanyolországot, majd a Zöld-foknál időztek egy kicsit, mielőtt átszelték az Atlanti-óceánt - adja hírül a reuters.com.

Forrás: facebook.com/sailingteatime/

Miután a karácsonyt Martinique-on töltötték, a karibi St. Martin-szigeten horgonyoztak le, és Marigot-ban várnak arra, hogy áthajózhassanak a Panama-csatornán. Nem sietnek, mivel a hajón is, ahogyan a legtöbb otthonban, lelassult az élet a karantén idején.

"Fantasztikus élmény, hogy több időt tölthetek a gyerekeimmel, mint amikor teljesen kimerülten térek haza a munkából" - mondta a 48 éves Bősze Domonkos, aki az informatikai üzletágban dolgozik, jelenleg home office-ban, a hajóról. Mint hozzátette, az útvonal meglehetősen rugalmas, és alapvetően az időjárás határozza meg, hogy melyik irányba haladnak, mivel a hurrikán- és a ciklonszezonoktól is függ, hogy mennyire hajózhatók az egyes régiók. 

Bősze Domonkos és felesége, Anna, már több mint egy évtizede hajóznak, és már jóval a járvány előtt megtervezték ezt a kalandot. A pandémia persze dilemma elé állította őket, hogy tényleg ez-e a megfelelő idő, végül az elszántságuk felülírta az aggodalmaikat.

Eddig a legnagyobb kihívást egy hat órás vihar jelentette az atlanti átkelés során, de a megpróbáltatást sikerrel átvészelték, csak egy kenyérpirítót és egy műholdas telefont veszítettek. Utazásuk során követik a koronavírus-szabályozások változásait az egyes országokban, és szükség szerint tesztet végeztetnek vagy karanténba vonulnak.

Mint mondták, amikor megérkeztek Martinique-ra, elmondták a hatóságoknak, hogy 16 napot töltöttek a nyílt tengeren, és ezt ott karanténként fogadták el. Ugyanakkor egy hónapra elegendő élelmiszer-tartalékuk van, emellett tonhalat vagy mahi-mahit (nagy aranymakrahalat) fognak, 6 és 8 éves lányaik nagy örömére. A két gyerek távoktatásban tanul, de lehetőség szerint a helyi iskolákba is beiratják őket, hogy megismerkedjenek a különböző kultúrákkal.

A Jimmy Cornellel, a legendás, román származású brit jachtossal folytatott beszélgetés nagy inspirációt jelentett nekik, amikor az utat tervezték. Az elején okozott egy kis nehézséget az állandó összezártság a kis térben, de most már minden gördülékenyen és óraműpontossággal zajlik a Teatime-on, mely nevét onnan kapta, hogy a család rendszeresen leül teázni és beszélgetni. Mint Anna elmondta, az utazás hatalmas szabadságot adott neki, annak ellenére, hogy rendszeresen főz a vitorlák kezelése mellett. Mint hozzátette, delfineket is láttak, amint a csónak orránál ugráltak, és mellettük úsztak. "A tenger teljesen nyugodt volt, így tisztán láthattuk őket a víz alatt".

A korlátozásoktól függően idén vagy jövőre a Csendes-óceán felé folytatják útjukat, mely akár további 5-6 évig tarthat. Hosszabb időt szeretnének tölteni a Csendes-óceán déli részén és az Indiai-óceánon. A család utazását a sailingteatime.com oldalon lehet követni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek