Az osztrák főváros utasai az egyik legbecsületesebbek Európában

A közösségi közlekedés európai összehasonlításában a bécsi utasok a legbecsületesebbek. 2020-ban csupán két százalékuknak nem volt érvényes jegye vagy bérlete. Berlinben ez az arány három százalék, Hamburgban és Frankfurtban öt. Párizsban az utasok tíz százaléka bliccel. Bécsben valószínűleg a fizetendő pótdíj összege is elrettentő hatással bír.

Akit bliccelésen kapnak Bécsben, komoly ára fizet érteForrás:© Wiener Linien/copyright Robert Peres/Robert Peres

Bécsben nem éri meg bliccelni. Ha valakinek nincs érvényes jegye vagy bérlete, 105 eurót (37 900 forintot) kell fizetnie. Ha az illető ezt a helyszínen nem teszi meg, ez az összeg 115 euróra (41 500 forintra) emelkedik. Ha pedig valaki 14 napon túl egyenlíti ki a tartozását, már 145 eurója (52 300 forintja) bánja. Összehasonlításképpen, egy éves bérlet ára Bécsben 365 euró. "A közösségi közlekedés az igazságosság elvén alapszik, amit minden erőnkkel igyekszünk megvédeni. Ha valakit bliccelésen érünk, a legdrágább jegyünket kapja" – mondja Alexandra Reinagl, a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien ügyvezető igazgatója.

Az osztrák fővárosban naponta körülbelül száz ellenőr van szolgálatban a különböző járműveken, a Közlekedési Vállalat honlapján pedig még arról is tájékozódhatnak az utasok, hogy a következő napokban melyik járatokon találkozhatnak velük.

2020-ban összesen 3,1 millió utas jegyét ellenőrizték Bécsben, 2019-ben ez a szám még 4,9 millió volt. Az osztrák főváros utasai az egyik legbecsületesebbek Európában, ami a Wiener Linien szerint az áraknak és az ezért cserébe kapott minőségnek köszönhető – tudtuk meg Bécs Város Külképviseleti Irodájának sajtóközleményéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek