Újabb földrengést lehetett érezni az országban

Ma helyi idő szerint 12 óra 19 perckor újabb, a tegnapinál erősebb, 6,3-as erősségű földrengést rázta meg Horvátországot, melynek epicentruma Zágrábtól 42 km-re délkeletre, Sziszektől 14 km-re nyugatra volt - derül ki az emsc-csem.org oldaláról.

Forrás: google.hu

A földrengés a tegnapi helyszín közelében, Petrinyától 4 kilométerre történt, ahol több épület is összedőlt, a romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek. Mint az MTI híradásából kiderül, Petrinjában egy férfit autójából mentettek ki, amelyre rádőlt egy épületrész. Egy másik összedőlt házból egy apát és egy gyermeket hoztak ki, a gyerek belehalt súlyos sérüléseibe. Feltételezik, hogy további sérültek is lehetnek a romok között.

Az ország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat. A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, a lakosság egy része elhagyja a fővárost, pánik és rémület lett úrrá az embereken. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy utórengésekre kell számítani.

A horvát fővárost és környékét korábban március 22-én rázta meg nagyobb földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott, és több ember megsérült. Az akkori földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A belvárosban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket.

Zágrábban a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezret jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet. A keddi földregés harmincszor erősebb volt, mint a tavaszi zágrábi.

A rengés Bosznia-Hercegovinát, Csehországot, Horvátországot, Németországot, Olaszországot, Montenegrót, Romániát, Szlovákiát, Szlovéniát, Szerbiát és Ausztriát is érintette. A rengést több magyarországi régióban is lehetett érezni, Zala és Vas megyéből, a Balaton környékéről, Egerből illetve Budapestről is érkeztek jelzések, Érden, Veszprémben, Nagykanizsán és Pécsen is lehetett érezni a földmozgást, mely három Baranya megyei településen okozott kisebb anyagi károkat. Arról nem érkezett bejelentés, hogy megsérült volna valaki.

Tegnap szintén horvátországi földrengésről adtunk hírt, melynek erőssége 5,4 volt a Richter-skálán, epicentruma Zágrábtól délre kb. 54 km-re volt, Petrinja közelében. A Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának Facebook-oldalán lehet követni a frissítéseket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek