Horvátországban gyásznapot rendeltek el

A keddi erőteljes horvátországi földmozgásban legkevesebb heten meghaltak, az áldozatok között van egy kislány is, a mentőakció továbbra is tart. A tragikus eseményekre emlékezve január 2-án, szombaton gyásznapot tartanak Horvátországban. A döntést mai ülésén hozta meg a horvát kormány, amely egyperces csenddel emlékezett a földrengés áldozataira. A rengés következtében a halálos áldozatok mellett 26-an megsérültek - derül ki a pannonrtv.com cikkéből.

A romok eltakarítása PetrinyábanForrás: AFP/Damir Sencar

A kedden pusztító földrengés és az azt követő gyengébb sorozatok után a legtöbb horvát településen az emberek többsége nem hunyta le a szemét este. Petrinja romokban hever és több száz ember maradt hajléktalanul. Legtöbben áram nélkül, sátrakban töltötték az éjszakát. Darinko Dumbović polgármester elmondta, hogy a katonaság és a Vöröskereszt segítségével folyamatosan kutatják azokat, akik a romok alatt lehetnek még. Kiemelte, hogy egyeseket 3 méternyi rom alól sikerült megmenteni. A hírek szerint a földrengés hét áldozata közül öt a Glina melletti Majska Poljana faluból származik, közülük ketten szerb nemzetiségűek voltak. 

De Glinán, Majske poljén, Sziszeken és a szomszédos falvakban sem jobb a helyzet, ahol egész este éreztek enyhe földmozgásokat. Horvátország-szerte gyűjtik a segélyeket és már kedd este egyre többen fogtak össze, hogy segítséget nyújtsanak.

A keddi után újabb három földrengés rázta meg Horvátországot ma reggel, az első a Richter-skála szerinti 4,9-es erősségű rengés 6 óra 15 perckor történt, melyet két másik követett. A földmozgás kiindulópontja 18 kilométerre nyugatra volt Sziszektől, Horvátország középső részén, a keddi kritikus térségben. A rengések érezhetők voltak Zágrábban és környékén, valamint Szlovéniában is. Magyarországon Baranya megyében jelezték, hogy érezték az újabb földrengéseket.

Megrongálódott házak PetrinyábanForrás: Anadolu Agency via AFP/Stipe Majic

A sziszeki sportcsarnokban helyezik el a fedél nélkül maradtakat, a sérülteket és a betegeket a helyi kórházakból Zágrábba szállítják, mivel a térségben az egészségügyi intézmények épületeiben is komoly károk keletkeztek. Áram nélkül mintegy 9 ezren maradtak, a sziszeki térségben több mint kétezer, Petrinjában pedig mintegy hétezer ember.

A nemzeti válságstáb feloldotta a kijárási tilalmat, több száz ember számára húzott fel sátrakat, valamint konténerházakat a térségben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek