Kínában megkezdődött a tavaly beharangozott halászati tilalom

Kínában életbe lépett a halászati tilalom, mely a következő tíz évre megtiltja a halászatot a Jangce-medence egyes részein, hogy megvédje a folyó biológiai sokféleségét, emellett lehetővé tegye a helyi ökológiai rendszer helyreállását a károsító emberi tevékenységek és a túlhalászás miatt - adta hírül a news.cgtn.com.

Rendfenntartó hajó VuhannálForrás: AFP/Xinhua News Agency/Cheng Min

A Jangce-medence mentén lévő 10 tartományban több mint 100 000 halászhajónak és közel 300 000 halásznak kellett leállítania a tevékenységét, a korlátozások már 2020-ban elkezdődtek, melyek során 332 fontos vízi helyszínt zártak le teljesen.

A medence védelme fontos ökológiai feladat, miután a terület biológiai integritási indexe elérte a legalacsonyabb fokozatot, mely szerint „nincs benne hal". Kínai folyamidelfint (Lipotes vexillifer) sem láttak itt 2004 óta. A folyó halai valamikor Kína teljes édesvízi halászati termelésének 60 százalékát tették ki, mára azonban mindebből csak 0,16 százalék maradt, és a medence ökológiai funkciói az elmúlt években jelentősen romlottak.

Kínai szakértől ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy a fogyasztási szokásokat is meg kell változtatni, és szükséges lenne, hogy betiltsák az értékes vízi fajok árusítását, emellett csökkenteni kellene az ipari és műanyagszennyezést is. Kína a munka nélkül maradt halászoknak igyekszik más területeken munka- és átképzési lehetőségeket teremteni, és más, halas iparágakat is fejleszt, például a tavi halgazdálkodást, a szabadidős horgászatot és az ökológiai megőrzéssel kapcsolatos projekteket.

Mint az MTI híréből kideürl, a tilalmat ünnepélyes ceremóniával kezdték meg csütörtökön Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban. A Kína középső területeinek vizeit összegyűjtő Jangce Tibetből ered és Sanghajnál torkollik a Kelet-kínai-tengerbe. A folyó mentén fekvő területeken az elmúlt években nagyobb hangsúlyt fektettek a Jangce védelmére. Az erőfeszítések eredményeként a kelet-kínai Csianghszi tartomány egyik kutatóintézetének beszámolója szerint a folyóban 2020-ra megsokszorozódott a szardellafélék családjába tartozó Coilia nasus halfaj példányainak száma az előző évhez képest.

A folyó középső szakaszánál fekvő Hunan tartományban 39 illegális kikötőhelyet számoltak fel az ökológiai környezet helyreállítása érdekében. A tartományban továbbá 1300 hektárnyi területen végeztek erdősítést a Jangce partjainál. A Hunan északkeleti részén található Tungting-tó környékén a folyóvíz foszfortartalma 41 százalékkal csökkent 2019-re a 2015-ös állapottal összevetve. A Jangce vízgyűjtője, egyben Kína legnagyobb édesvízi taván a vízminőség javulásának köszönhetően 2019-ben több mint 246 ezer telelő vízimadarat figyeltek meg, ami az elmúlt tíz év legmagasabb száma volt.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek