Izgalmas vállalkozásra adják a fejüket a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászai

2019 novemberében a nagyközönség előtt is megnyílt a Svábhegyi Csillagvizsgáló, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont interaktív csillagászati élményközpontja, azzal a céllal, hogy a Világegyetem szépségét és a tudomány eredményeit minél szélesebb körben elérhetővé tegye - derül ki a szervezet weboldaláról.

A kép illusztrációForrás: Free-Photos/pixabay.com

Mint írják, rendkívül nagy érdeklődés övezi az élőszavas csillagászati bemutatókat, ezért az intézmény – reagálva a korlátozó intézkedésekre is – december 13-án elindítja Galaxis útikalauz című tudományos, szórakoztató előadássorozatát. Így az érdeklődők továbbra is élőszóban hallhatják az Univerzum csodáiról és az égbolt jelenségeiről szóló előadásokat.

A jövőben mindenki, aki a téma iránt nyitott, de korábban a távolság, vagy egyéb korlátok miatt nem látogathatta meg az intézményt, most az otthona kényelméből csatlakozhat a Világegyetem virtuális felfedezéséhez!

A sorozat decemberben négy alkalommal (plusz egy szilveszteri adással) jelentkezik az interneten, vasárnaponként este 20:00 órás kezdettel. Az első adás izgalmas témája Az év legütősebb meteorhullása: ez alkalommal a leglátványosabb hullócsillag rajjal, a Geminidákkal ismerkedhetnek meg a nézők december 13-án, a csillaghullás maximumát megelőző éjszakán.

A csillagászok olyan, nagy érdeklődésre számot tartó témákat mutatnak be, amik szinte mindannyiunk fantáziáját megmozgatják: szó lesz az Univerzum keletkezéséről, az exobolygókról, a fekete lyukakról, vagy akár a Betlehemi csillag titkáról is. Az élő előadások interaktívak, így a nézők a műsor alatt feltehetik a kérdéseiket is, és az előadók az alkalom során válaszolnak ezekre.

A tervek szerint januártól sűrűsödik a „Galaxis útikalauz" járata. A vasárnapi adásokon túl majd csütörtökönként is csatlakozhatnak a nézők 20:00 órától, hogy a Földtől elindulva egyre messzebb haladjanak a Világegyetem titkainak felfedezésében.

A csillagászati események vírushelyzettől függetlenül megállás nélkül zajlanak, melyeknek most kicsiktől a nagyokig, kezdő csillagász palántáktól a laikus érdeklődőkig bárki a részese lehet az élő adások és a Svábhegyi Csillagvizsgáló jóvoltából. Az előadásokra a jegyek 1490 forintba kerülnek, a további programok listája itt olvasható.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek