Újra hízik „Grönland királya”, aki annak idején a Titanic katasztrófáját is okozhatta

Újra növekszik az a hatalmas grönlandi gleccser, amely eddig a leggyorsabb mértékben zsugorodott a Földön. A grönlandi Jakobshavn gleccser az elmúlt két évben kezdett ismét hízni a NASA kutatói szerint.

2012 tájékán a Jakobshavn gleccser évi 3 kilométerrel húzódott vissza és mintegy 40 méterrel zsugorodott. Az amerikai űrkutatási hivatal kutatói szerint ugyanilyen mértékben kezdett növekedni és hízni az elmúlt két évben. A Nature Geosience című folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek úgy vélik, hogy ez a növekedés azonban csak átmeneti, írja az MTI.

A Jakobshavn épp hízik, de nem sokáigForrás: Vadim Petrakov/Shutterstock

"Ez egyfajta megleptetés. A zsugorodáshoz voltunk hozzászokva. A jó hír az, hogy a folyamat arra emlékeztet minket, hogy az nem gyorsan fog végbemenni. De végbemegy" - mondta Jason Box, a dániai és grönlandi geológiai szemle klímakutatója.

Box, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében, emlékeztetett arra, hogy a Jakobshavn a legfontosabb grönlandi gleccser, mivel az északi-féltekén erről jut a legtöbb jégtömeg az óceánba. "Ő Grönland királya" - hangoztatta. A Jakobshavn az Atlanti-óceáni jéghegyek 10 százalékát teremti elő; a gleccserből alakult ki annak idején feltételezések szerint az Atlanti-óceánban az a jéghegy, amely a Titanic 1912. évi katasztrófáját előidézte.

Ala Khazendar, a NASA gleccserkutatója szerint az észak-atlanti vizek természetes ciklikus hűlése okozza valószínűleg azt, hogy a gleccser ismét növekszik. Khazendar és kollégái úgy vélik, hogy ez a növekedés egybeesik az észak-atlanti oszcilláció ingadozásával, amely az óceán egyes részeinek természetes és átmeneti lehűlése és felmelegedése. A Disko-öböl vize, ahol a Jakobshavn az Atlanti-óceánba ér, most mintegy 2 Celsius-fokkal hidegebb, mint néhány éve, mutatatták ki a kutatók.

Ez a folyamat azonban hosszú távon rossz hír, mivel azt mutatja a tudósoknak, hogy az óceán hőmérséklete nagyobb hatással van a gleccser visszahúzódására és előrenyomulására, mint korábban gondolták. Évtizedeken keresztül a víz melegedett és melegedni fog az ember által előidézett klímaváltozás miatt, mivel az üvegházhatásű gázok hőjének 90 százalékát az óceánok nyelik el.

A Washingtoni Egyetem kutatói 2013-ban megállapították, hogy a Jakobshavn a leggyorsabb gleccser a világon: 2013-as műholdfelvételek szerint naponta 46 métert, évente mintegy 17 kilométert haladt előre a tenger felé, és 35 milliárd tonnányi jég töredezett le róla a nyílt óceánba. A szakemberek szerint ez a gyors előrenyomulás a szárazföldről a tengerbe példanélküli, soha egyetlen grönlandi, észak- vagy déli-sarki gleccsernél vagy jégfolyónál nem tapasztaltak ilyet.

Előző
  • 1
  • 2
Következő
Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek