A líra szabadesése segíthet a török turizmus felélesztésében

A török fizetőeszköz folyamatosan veszít értékéből a fő valutákkal szemben, ám ennek még akár pozitív hatása is lehet. A török líra állandó esésben van az árfolyampiacon, gazdasági elemzők szerint ez az ország adósságállományának korábbi növeléséből fakad, ám a valuta gyengülése segítheti a régió turizmusát, és vonzerőt jelenthet az erősebb valutájú országok polgárai számára, akik így olcsóbb törökországi nyaralást tervezhetnek.

A GlobalData turisztikai elemzője szerint annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány bizonytalan időket okozott a szektorban, Törökország előnyt kovácsolhat a kialakult helyzetből. Az ország már június 1-jén megnyitotta a határait, a fertőzési adatok pedig a turisztikai szempontból két fő versenytársénál nem rosszabbak, Egyiptoméhoz hasonlóak, míg Spanyolország mutatói alatt maradnak, ez feltétlenül a török turizmus esélyeit növeli.

A török líra mélyrepülése a turizmusra pozitív hatással lehetForrás: Sadik Yalcin / Shutterstock

John Vandesquille elemző szerint a gyenge valuta pedig nagy vonzerőt jelenthet a vállalkozó szellemű külföldi utazóknak, elsősorban a briteknek, akik a török turizmus harmadik legfontosabb piacát képezik. Tavaly 2,44 millió turista érkezett Törökországba Nagy-Britanniából, ahol a héten ráadásul növelték Spanyolország kockázati besorolását.

A magyar külügyminisztérium kormányrendelete Törökországot a piros kategóriába sorolja, vagyis járványügyi szempontból az aktuális fertőzöttségi mérték súlyos, ezért utazásra nem javasolt ország.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek