Vaskori templomkomplexumot találtak Írországban

 

 

A Navan-erőd, melyeből jelenleg egy kör alakú földdarab látszik az észak-írországi Armagh városának közelében, a legendák szerint az egykori Ulaid vagy Ulster Királyság uralkodóinak székhelye volt. Nemrégiben a régészek bizonyítékokat találtak arra, hogy a helyszín fontos szertartásközpont volt a korai középkorban: hatalmas vaskori templomkomplexumok nyomait fedezték fel itt, és elképzelhető, hogy az uralkodók rezidenciái is itt helyezkedtek el - derül ki a smithsonianmag.com cikkéből.

A Navan-erőd oldalnézetbőlForrás: Jon Sullivan/commons.wikimedia.org

Korábban a kutatók azt gondolták, hogy az ősi lakosok Kr. e. 95 körül hagyhatták el a helyet, most azonban úgy tűnik, hogy sokkal tovább lakhattak itt. A 1960-as években végzett feltárások során Európában egyedülálló épületsorozatot és egy fagyűrűs szerkezetű építményt is találtak a kutatók.

A legutóbbi elemzések szerint ezek a struktúrák, amelyeket korábban királyi rezidenciákként azonosítottak, valójában hatalmas templomok.

Patrick Gleeson, a belfasti Queen's Egyetem régésze és kollégái távérzékeléses technológiával és geofizikai felméréssel tanulmányozták a területet, mely módzserek a talaj mágneses tulajdonságain és elektromos vezetőképességének ingadozásain alapulnak, és lehetővé teszik, hogy a föld alatt rejtőző, máshogy nem látható nyomokat és maradványokat is górcső alá vegyék.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek