Részletes térkép készült az elveszett kontinensről

A Föld titokzatos nyolcadik kontinense a legtöbb hagyományos térképen nem szerepel, ennek pedig az a prózai oka, hogy a földrésznek csaknem 95%-a több kilométer mélyre süllyedt a Csendes-óceánban. Zélandia - vagy Te Riu-a-Māui, ahogyan azt az őslakos maorik hívják - egy 5 millió négyzetkilométer területű kontinens Ausztráliától keletre, a mai Új-Zéland alatt. A tudósok az 1990-es években fedezték fel a víz alatti földtömeget, majd 2017-ben megkapta a kontinensstátuszt - derül ki a Livescience cikkéből.

Új-Zéland, alatta ZélandiávalForrás: World Data Center for Geophysics & Marine Geology (Boulder, CO), National Geophysical Data Center, NOAA/commons.wikimedia.org

Nemrégiben a GNS Science, Új-Zéland földrajzi veszélyeket kutató szervezete kivételes részletességű, új térképekkel és interaktív eszközökkel dokumentálta az elveszett kontinens földrajzát. Mint Nick Mortimer, geológus és a térképek egyik szülőatyja elmondta, az adatok új kontextust nyújtanak az új-zélandi vulkánok, a lemezhatárok és az üledékes medencék helyzetének magyarázatához és megértéséhez."

Az új térképekről tájékozódhatunk az óceánfenék alakjáról (batimetria), valamint a kontinens tektonikus történetéről, illetve arról, hogyan formálta a földrészt a vulkanizmus és a lemezmozgás. A batimetrikus térképhez a Seabed2030 projekt szolgáltatta az adatokat, az a világméretű projekt, melynek célja az egész óceánfenék feltérképezése, méghozzá 2030-ig. A projektnek jelenleg körülbelül 20%-a van kész. A térképek ezen az oldalon láthatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek