Megnyílt a világ első városi csend parkja, ahol a forrásokat is hallani

Tajvan szigetén 22 millióan élnek, így ez a világ egyik legsűrűbben lakott területe. De a fővárostól Taipeitől északra található egy nemzeti park, ami mégis azzal tűnik ki az összes többi park közül, hogy idén megkapja a Quiet Parks International elismerését, mint a világ első, hivatalos Városi Csend Parkja.

Yangmingshan Nemzeti ParkForrás: Shutterstock.com

 A Yangmingshan Nemzeti Parkban ritka vízi növények, különleges békák és olyan csodás madarak élnek, mint a tajvani vastagcsőrű kitta. Ezt a csodás természeti környezetet tünteti ki június 5-én a kaliforniai alapítású Quiet Parks International szervezet, mivel a park egy olyan természeti környezet, ami annak ellenére nyújt kulturálisan is fontos, csendes élményt, hogy ennyire közel van egy nagyvároshoz - írták a Cntraveler.com oldalán.

A park egy hegyvidéki terület, ahol kedvelt meleg vizű források és túraösvényekkel keresztülszelt erdők találhatók, valamint szubtrópusi klímazónák uralkodnak.

A szervezet elnöke szerint pont ilyennek kell lennie egy Városi Csend Parknak (Urban Quiet Park), vagyis a természet hangjának kell uralkodnia a területen. Természetesen sem bírák sem senki más nem várja el, hogy egy városhoz közeli parkban teljes legyen a csend, de ha 45 decibel alatt van a zajszint, akkor már megkaphatja a címet az adott terület. Ez a szint ugyanis megfelel nagyjából annak, ahogy egy szigorú könyvtárban suttognak az emberek.

Yangmingshan Nemzeti ParkForrás: Shutterstock.com

De egy ilyen park, nem csak az alacsony zajszint miatt válik csend parkká, hanem azért is, mert nyugalmat sugároz és a létezésével erőt tud adni az ide látogató embereknek. A park vezetője szerint ha szeretnénk átélni a Yangmingshan nyújtotta békét, akkor érdemes azelőtt a parkba érni, mielőtt még felébrednének a madarak. Ha sikerül, akkor még a messzi források csobogását és a békák kuruttyolását is hallani. A terület egyébként a nap 24 órájában nyitva van, és Taipeitől busszal kettő óra, kocsival egy óra alatt elérhető.

A QPI az elkövetkező évtizedben még jó pár ilyen parkot szeretne ellenőrizni és kitüntetni. A jelöltjeik New York városában, Londonban, Stockholmban és az amerikai Portlandben már meg is vannak.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek