Nehézségekkel startol a szezon a Fertő-tavon

Akik két keréken érkeznek a Fertő-tóra, már igénybe vehetik a bringaszállító komphajókat, de az osztrák-magyar határt egyelőre nem lehet átszelni hajóval. A rendkívül alacsony vízállás tovább nehezíti a nyári szezon beindítását - tudtuk meg az ORF híréből.

Naplemente a FertőnForrás: Pixabay / Készítette: Laci Döme

Jelenleg tilos a Fertő-tavon, vízi úton átlépni az osztrák-magyar határt, így értelemszerűen a hajók sem szállíthatnak utasokat Fertőrákosra, vagy onnan valamelyik osztrák kikötőbe. A tervek szerint június 15-én osztrák és magyar részről egyaránt sor kerülhet a beutazási korlátozások enyhítésére, az azonban bizonytalan, hogy ennek kapcsán újra lehetővé válik-e a vízi határátlépés a Fertőn.

Az országhatárokon belül közlekedő hajók hétvégente óránként indulnak a kikötőkből, az utasoknak pedig különböző szabályokat kell betartaniuk a hajóút alatt. A fedélzeten rendelkezésre áll a kézfertőtlenítő, kötelező a maszk viselése és a távolság megtartása – az ülő- és állóhelyeket is így alakították ki – írja a hírportál.

A kompok népszerűsége idén közel sem olyan nagy, mint tavaly, sokkal kevesebben veszik igénybe a Fertőmeggyes/Mörbisch am See és Illmic/Illmitz közötti járatokat. A turizmus beindítását nem csak a járvány-helyzet, hanem a természeti hatások is megnehezítik:

A rendkívül száraz tavasz miatt a vízszint rekord alacsony, legutoljára 1965-ben volt erre példa. Szakértők arra figyelmeztetnek, ha marad a szokatlan időjárás, és állandósul az alacsony csapadék, a sztyepptó belátható időn belül teljesen kiszáradhat.

További jelentős kiesést okoz majd a hajósoknak a fertőmeggyesi vízi színpad előadásainak elmaradása. Magyarországról számos vendég hajóval érkezett a bemutatókra, így hiába nyílik meg a határ a tavon, a népszerű előadásokra érkező nézők jelentős része idén elkerüli majd a Fertő-tavat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek