Újra felbukkanhat a víz alá került középkori olasz falu

Közép-Olaszország hegyeiben rejtőzik egy középkori falu, amelyet az 1940-es évek óta egy tó őriz. Jövőre azonban úgy tűnik, hogy ismét felszínre kerül.

Fabbriche di Caregginét a 13. században vasművesek alapították. 1947-ben vált szellemfaluvá, amikor gátat emeltek a helyi Edron folyóra, és a falut elárasztotta a mesterségesen előállított Vagli-tó. A tavat azóta négyszer lecsapolták, utoljára 1994-ben, és a hírek szerint ez 2021-ben újra megtörténik - adja hírül a Lonely Planet.

Fabbriche di CareggineForrás: Robyfra1/wikipedia.org

Az erről szóló hírek a Facebookon jelentek meg először, a gátat tulajdonló társaság azt mondta, ez reális lehetőség, és része a helyi turizmus élénkítését célzó tervnek. Ha így történik, a turisták újra sétálhatnak az utcákon, amelyeket egyébként 35 köbméternyi víz borít.

A Vagli-tóForrás: Davide Papalini/commons.wikimedia.org

1994-ben, Fabbriche di Careggine legutóbbi felbukkanásakor turisták százai utaztak a toszkánai Lucca provinciába, hogy megnézhessék a ritka látnivalót, várhatóan nem lesz ez másként jövőre sem. Hivatalos dátum egyelőre nincs, a hírekről a falu Facebook-oldalán értesülhetünk.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek