Ezek lettek Olaszország legszebb új strandjai 2020-ban

A Kék zászló program egy minőségbiztosítási rendszer, mely a strandok és kikötők vizének tisztaságát hivatott jelezni. A programot 1985-ben indították útjára. Olaszország idén újabb 12 Kék zászlót nyert, fantasztikus tenger- és tópartjainak köszönhetően, amelyek a legszebb természetes örökség közül is kiemelkednek szépségükkel. A rangos díj évek óta garantálja a kristálytiszta vizet, a kifogástalan szolgáltatásokat és a kivételes vendégszeretetet. 2020-ig Olaszország már 195 Kék zászlóval büszkélkedhet. Íme, a 12 új, hivatalosan is bejegyzett hely!

Egyáltalán nem mindegy, mennyire tiszta és ápolt partrészen fürdőzünk - illusztrációForrás: Pexels, Pixabay

Toszkánában az egyetlen új Kék zászlót a festői Montignoso nevű falu tengerpartja kapta, Massa-Carrara megyében. A csodálatos, Ligur-tengerre néző festői táj egy szép kikötővel és több fantasztikus stranddal is rendelkezik. Mögötte a hegyek tökéletes környezetet teremtenek: ideális hely egy felejthetetlen és pihentető nyaraláshoz.

Calabria három Kék zászlót is besörpört magának, az egyik Rocca Imperiale, Cosenza tartományába. A Jón-tenger csodálatos tengerpartja, minden kétséget kizáróan felfedezésre váró ékszer. Reggio Calabria megyében találjuk meg a második calabriai kék zászlós helyet. Ez a hosszan elnyúló Costa dei Gelsomini, melynek varázslatos tengerpartja évente sok turistát vonz: a kristálytiszta, kék víz, a gyönyörű sétány és a finom homokos partszakasz jellemzi ezt a szuggesztív helyet. Végül, a harmadik díjazott Tropea, egy calabriai gyöngy, valójában a régió egyik legismertebb tengerparti üdülőhelye, Vibo Valentia megyében található.

Tropea mesés partszakaszaForrás: alex baganets/Pixabay

Liguria régiója két új Kék zászlót nyert, az elsőt Diano Marina, egy bájos kis város Riviera di Ponente nevű tengerpartja kapta meg. Ez a partvidék az egyik legszebb tengerparti falu, homokos strandjai pedig tökéletes a családok számára. A másik liguriai Kék zászló Sestri Levante településre vándorolt, amely a Riviéra di Levante mentén kanyarodik. "A két tenger városának" is nevezik, mivel történelmi központja egy olyan földterület mentén áll, ahol a Csend öble és a Tündérmesék öble, e két mesés strand található, és amelyek teljes egészében kiérdemlik a nevüket.

Nem csak a tengerpartot, hanem tópartot is díjazhatnak. Piemont tartománya korábban már 3 zászlót magáénak tudhatott, és most megkapta a negyedik Kék zászlóját is, köszönhetően a csodálatos Lido di Gozzanonak, egy kicsi homokos öbölnek, amely az Orta-tó puszta vizeire néz. Az apró mérete ellenére a nyaralók választhatnak a szabad és a felszerelt strand között. A tó pedig tökéletesen alkalmas azoknak a fogadására, akik szeretik a vízi sportokat.

Az Orta tó minden szeglete fenségesForrás: Alessandro Vecchi/Wikipedia

A Pó-Delta Nemzeti Park szívében, ahol a természet még mindig vad, Porto Tolle önkormányzata három legszebb strandja is Kék zászlót kapott. Rovigo tartományban vagyunk, néhány lépésre az Emilia Romagna határától. 

Puglia régiója két új címet is magáénak tudhat. Az elsőt Melendugno nevű kisvárost illeti az adriai parton. Tengerpartja apró homokos öblök és sziklás öblök sorozata, amelyek mesés strandokat hoztak létre. A második új bejegyzés a Cala delle Arene, egy gyönyörű homokos öböl, San Domino szigetén, a Tremiti-szigetcsoport legnagyobbikán. Kristálytiszta vizei és a tengerre néző lélegzetelállító kilátás tette lehetővé a rangos címet.

Melendugno sziklás partjai is elnyerte a zsűri tetszésétForrás: luigi martina/Pixabay

Ezzel szemben Campania régióban csak egy új Kék zászlós helyezett lett, amit a Vico Equense, a Nápolyi-öböl déli végére néző település nyert.

És Szicília is kapott egy Kék zászlót: Alì Terme nevű kis faluban, amely Messinától néhány lépésre található, és festői kilátást nyújt a Jón-tenger vizére. Ez egy kevéssé ismert hely, melynek gyönyörű tengerpartja teljes mértékben megérdemli a Kék zászlót – írja a Si Viaggia.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek