Már nem kell karanténba vonulniuk a Franciaországba utazóknak

A francia kormány csütörtökön jelentette be, hogy a határzár továbbra is érvényes lesz azután, hogy május 11-én elkezdik feloldani a szigorú kijárási korlátozásokat, ez azonban nem vonatkozik a schengeni övezetből érkezőkre, akiknek karanténba sem kell vonulniuk érkezésük után.

Franciaországban alig engednek a szigorításokból, és továbbra is súlyos pénzbüntetést kell fizetniük a szabályokat áthágóknak - illusztrációForrás: Dimitris Vetsikas/Pixabay

A jelenleg érvényben lévő belépési korlátozásokat legalább június 15-ig meghosszabbítják, mondta Christophe Castaner belügyminiszter. Ugyanakkor megerősítették, hogy hétfőn az egész országban megkezdődhet az általános karantén fokozatos feloldása.

A belügyminiszter kiemelte, hogy tekintettel a járvány Európában megfigyelhető lefékeződésére és arra, hogy az uniós tagállamok párhuzamosan vezettek be egészségbiztonsági intézkedéseket, Franciaország nem ír elő kötelező karantént a más európai országokból érkező utazóknak.

A vírus terjedésének és a kórházak leterheltségének függvényében az országot két részre, vörös és zöld zónákra osztja a kormány.

A vörös zónába tartozó négy régióban, vagyis a párizsi agglomerációban, Elzász-Lotaringiában, az északkeleti és a középső országrészekben zárva maradnak a nyilvános helyek, beleértve a parkokat és a játszótereket is, és csak a legkisebbek kezdhetik meg az iskolába járást hétfőn, a 11-14 éveseknek egész májusban távoktatásban kell folytatniuk a tanulást.

A kevésbé veszélyeztetett zöld övezethez tartozó országrészben viszont ez utóbbi korosztályhoz tartozók is visszatérhetnek hétfőn az iskolapadokba. A középiskolák és a gimnáziumok országszerte zárva maradnak, csak május végén dönt arról a kormány, hogy ez a korosztály az idei tanévben – amely június végén ér véget – visszatérhet-e még az oktatási intézményekbe. A felsőoktatási intézmények viszont biztos, hogy csak szeptemberben nyithatnak meg.

Az egész országban kötelező lesz a tömegközlekedési járműveken a maszkviselés és a biztonsági távolságtartás, s a párizsi agglomerációban a csúcsforgalmi időkben csak azok használhatják a tömegközlekedést, akik munkába indulnak vagy onnan tartanak hazafele, illetve akiknek halaszthatatlan dolguk van, egyebek mellett orvoshoz, bíróságra vagy a gyerekükért mennek, és ezt igazolni tudják.

A rendőrség hétfőtől ugyanúgy ellenőrizni fogja az utasokat, mint ahogy a karantén idején az utcán közlekedőkkel megtette, és aki nem tudja igazolni, hogy miért szállt járműre, 135 eurós pénzbírságot kaphat.

Hétfőtől megkezdődik a franciák tömeges szűrése is: mindazokat ingyen tesztelik, akiknek tüneteik vannak, vagy fertőzöttekkel kerültek. A fertőzötteket arra kéri a kormány, hogy otthonaikban különüljenek el, de amennyiben ez nem oldható meg, ingyenesen hotelszobát biztosítanak számukra. Az állampolgárok egyéni felelősségében bíznak, a karantén betartását nem fogják hatóságilag ellenőrizni.

Egy közvéleménykutató-intézet szerdán közzétett felmérése szerint a franciák kétharmada támogatja és várja az általános karantén befejezését, ugyanakkor 60 százalékuk nem bízik abban, hogy a kormány stratégiája sikeres lesz a járvány kordában tartására.

Az egészségügyi minisztérium szerda esti összesítése szerint az országban 24 óra alatt még mindig 278 fővel nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, és megközelítette a 26 ezret. A kórházakban viszont hetek óta fokozatosan csökken a betegszám, jelenleg 24 ezer fertőzöttet ápolnak. A súlyos betegek számának egyenletes csökkenését biztató jelnek tartják a szakemberek, a fertőzési ráta jelenleg 0,5, míg a kijárási korlátozások március 17-i meghirdetése előtt minden fertőzött legalább három másik embernek átadta a koronavírust – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek