Akár hónapokig is eltarthat a tüzek megfékezése a lengyel nemzeti parkban

  A Biebrza Nemzeti Park körülbelül 6000 hektárja – a park körülbelül 10 százaléka – jelenleg is lángol, miközben tűzoltók százai próbálják eloltani a tüzet. A Környezetvédelmi Minisztérium szerint a tüzet valószínűleg a mezőgazdasági termelők okozhatták, akik illegálisan felégetik a füvet. A helyzet csak rosszabbodik, mivel Lengyelországot jelenleg az évtized legsúlyosabb aszályai sújtják.

  Elképesztő károkat okozhat az emberi felelőtlenség - illusztrációForrás: Adina Voicu/Pixabay

  "Most még nem lehetséges, hogy a tűz öngyulladás miatt keletkezett volna, ez még nem a nyár közepe, nincs nagy hő vagy vihar" – mondta Andrzej Grygoruk, a park igazgatója. "Nem tudom, hogy hívjam. Hülyeség? Felelőtlenség? – tette fel a kérést.

  Lehetetlen kiszámítani a veszteséget. Ez egy tragédia, ezt nem lehet leírni" –mondta a TVN-nek Janina Agnieszka Zach, egy parkban dolgozó idegenvezető, aki szerint elképzelhető, hogy hónapokig kell még küzdeni a lángokkal.

  A Biebrza Nemzeti Park az ország északkeleti részén, Fehéroroszország határánál található.

  A Biebrza Nemzeti Park gazdag állatvilágáról is ismertForrás: Picasa 2.0/Wojsyl/Wikipedia

  Az alacsony fekvésű terület tőzeg-mocsarairól és vizes élőhelyeiről ismert, gazdag madárvilággal, hódokkal és jávorszarvasokkal – írja a BBC.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!