A népszerű természettudós cselekvésre szólította az embereket és a politikusokat

Ma ünnepeljük a Föld napját. Sir David Attenborough, a világ egyik legismertebb természettudósa –aki 1957 óta készít természetfilmeket és sorozatokat a brit BBC televíziócsatorna számára – most szigorú felhívást tett közzé. Arra figyelmeztette az embereket, hogy eljött az utolsó esélye annak, hogy változtassanak a viselkedésükön, és megmentsék a bolygót, miközben szorgalmazta, hogy fejezzenek be mindenféle jellegű pazarlást – írja az Evening Standard.

New York, 2018Forrás: lev radin / Shutterstock.com

Attenborough szerint a világ értékes, ezért a BBC Andrew Marr Show interjújában elmondta, hogy a földet ünnepelni és ápolni kell. A 93 éves természettudós kijelentette, hogy a fiatalabb generációnak kell változásokat előidéznie, mert szerinte „ők képesek lesznek meglátni cselekedeteik következményeit".

A politikusokat is felszólította, hogy foglalkozzanak az éghajlatváltozással, mondván, "ez a legnagyobb probléma, amellyel az emberiség valaha szembesült". Az embereknek pedig azt javasolta, hogy tekintsék értékesnek a világot, ami nem egy tál gyümölcs, amelyből annyit vehetünk, amennyit csak akarunk.

Mi részei vagyunk a földnek, és ha elpusztítjuk, akkor magunkat is elpusztítjuk."

Arra a kérdésre, hogy mit tehetnek az emberek a bolygó megóvása érdekében, azt válaszolta: „Hagyják abba a pazarlást. Ne pazarolják az energiát, az ételt, a műanyagot. Ne pazaroljanak, mert ez egy értékes világ. Ünnepeljék és dédelgessék."

Sir David Attenborough viaszszobra Madame Tussaud PanoptikumábanForrás: padmak/Shutterstock

A világ vezetőinek is üzent: „Vannak rövid távú és hosszú távú problémák. A politikusok hajlamosak arra, hogy folyamatosan csak a rövid távú problémákkal foglalkozzanak, és elhanyagolják a hosszú távú eseteket. A Föld sorsa azonban a legnagyobb probléma, amellyel az emberiség valaha szembesült"

Sir Attenborough legutóbbi, nagyszabású dokumentumfilmje, ami április 16-án került a mozikba és nemsokára a Netflixen is látható lesz, szintén a Föld előtt álló kihívásokról szól. A Life On Our Planet (Életünk a bolygón) egy kemény kinyilatkoztatás a mindennapi emberek és a hatalmon lévők felé is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek