Maszk nélkül nem lehet metróra pattanni a szomszédos fővárosban

Mivel húsvét után fokozatosan kinyithatnak a kisebb boltok, a tömegközlekedés is megélénkül, ezért április 13-tól kizárólag maszkot viselő utasok használhatják a tömegközlekedési járműveket Bécsben.

Maszk nélkül nem szállhatnak fel az utasok a bécsi járművekre - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: DimaBerlin

A vírushelyzet miatt bevezetett szigorú kijárási korlátozás óta, nyolcvan százalékkal visszaesett a tömegközlekedést használók száma az osztrák fővárosban. Ezért az elmúlt egy hónapban hétvégi menetrend szerint közlekedtek a járművek.

Húsvét után azonban némi enyhítés lépett életbe: fokozatosan kinyithatnak a kisebb boltok, és a gazdasági aktivitás is lépésről lépésre visszaáll a korábbi szintjére, ennek megfelelően a tömegközlekedés is megélénkül.

Április 14-től a Wiener Linien az iskolai szünet alatti hétköznapi menetrend szerint, azaz sűrűbben indítja a metrókat, buszokat és villamosokat.  

Mostantól nem lehet viszont csak úgy felpattanni a városi szerelvényekre, az utasokat kizárólag maszkban engedik felszállni. Ez lehet orvosi jellegű, házi készítésű, de akár egy kendő vagy sál is; a lényeg, hogy az orr és a száj eltakarására alkalmas legyen. Az új szabályról és a helyes viselési módról piktogramok tájékoztatják majd az utasokat.

A Wiener Linien már korábban is tett megelőző intézkedéseket a vírus terjedése ellen. Budapesthez hasonlóan Bécsben is megszűnt az első ajtós felszállás, továbbá a sofőröket védőszalagok szeparálják el az utasoktól. Nagyon sok járművön a leszállásjelző használata nélkül, automatikusan nyílnak az ajtók, a járműveket és a felületeteket, amivel az utasok érintkeznek, minden nap alaposan fertőtlenítik - írja az ORF.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek