Ez az ország sorozatban harmadszor a világ legboldogabb országa

Sorozatban harmadik éve Finnország a világ legboldogabb országa - derült ki az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának (SDSN) 2020-as világjelentésből (WHR). Összesen 156 állam boldogsági szintjét vizsgálták meg.

A tíz legboldogabb ország

Finnország idei „győzelme" különösen nagy elismerést jelent, tekintve, hogy a koronavírus-járvány a világ összes országát komoly kihívások elé állítja.

A boldogság egyik alapja a barátok támogatásaForrás: Shutterstock / Készítette: iko

 A felmérést egyébként még a járvány kitörése előtt végezték el. Olyan szempontokat vettek alapul, mint az egyéni jövedelem, a szabadság, a kormányzat iránti bizalom, a várható élettartam, a család és a barátok társadalmi támogatása és a nagylelkűség - írja a szerb Turistički Svet magazin.

Az eredmények azt mutatják, hogy továbbra is a finnek a legboldogabbak, akiket szorosan követ Dánia, Svájc, Izland, Norvégia, Hollandia, Svédország, Új-Zéland, Ausztria és Luxemburg. Érdekesség, hogy korábban Ausztrália is benne volt az első tízben, most azonban a 11. helyre csúszott.

A gazdag országok nem a legboldogabbak

Hiába rendelkezik több ország is stabil gazdasággal, a helyi lakosok nem feltétlenül érzik magukat boldognak, legalábbis a felmérés ezt bizonyítja. Kína például csak a 94. helyen áll, egy helyet esett vissza a tavalyi 93.-ról, míg Oroszország a korábbi 58. helyéről a 62.-re esett vissza. Németország a 17. helyen áll, míg Nagy-Britannia 13. lett.

Magyarország az 53. helyen áll 2020-ban a listán. A világ legboldogtalanabb országának Afganisztán bizonyult.  

A 2012 óta minden évben megjelenő jelentés az idén először rangsorolta a városok boldogsági szintjét a szubjektív jóllét alapján. A vizsgált 186 városból Helsinki, Finnország fővárosa végzett az első helyen. Budapest a 103. helyre került - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek