Főníciai hajó mása szelte át az Atlanti-óceánt

A floridai Fort Lauderdale-ben február 4-én öt hónapos, majdnem 10000 kilométeres utazás után kötött ki a Phoenicia, egy antik föníciai hajó másolata, melynek modelljét egy Kr. e. 600-ban épített kereskedőhajó adta - derül ki a globenewswire.com cikkéből.

Főníciai hajó egy szarkofágra vésveForrás: NMB/commons.wikimedia.org

Az út annak az expedíciónak a része, mely szeretné bebizonyítani, hogy a föníciai hajók már 2000 évvel Columbus előtt átkelhettek az Atlanti-óceánon. A hajó ugyanakkor egy másik kezdeményezésben, az ENSZ Tiszta Tengerek kampányában is részt vett, melynek során minden nap mintát vettek a vízből, és megmérték a benne található minkroműanyag mennyiségét.

A PhoeniciaForrás: Coral Ridge Yacht Club/globenewswire.com

A Phoenicia 2019. szeptember 28-án indult el a tunéziai Karthágóból, ahonnan útja a spanyolországi Cadizba, majd a marokkói Essaouiraba és Tenerifére vezetett. A hajó november 23-án hagyta el az Óvilágot, hogy december 31-én a Dominikai Köztársaságban kössön ki, miután mindössze a szél, az áramlatok, a vitorlák és az iránytű segítségével kelt át a két kontinens között.

A hajó kapitánya a brit felfedező, Philip Beale, a személyzet tagjai között az Egyesült Államok, Libanon, Tunézia, az Egyesült Királyság, Norvégia, Hollandia, Brazília és Indonézia is képviseltette magát, és a fedélzeten utazott Yuri Sanada brazil rendező, aki dokumentumfilmben örökíti meg a hajó kalandjait.

A görög geográfus és történész, Strabo úgy véli, föníciaiak az Atlanti-óceán keleti partja mentén is éltek és kereskedtek, és valószínűleg megpróbáltak nyugatra vitorlázni újabb területek meghódításának reményében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek