A földi paradicsom 101-es szigetét Langkawin kell keresni!

Ha már akár csak képzeletben is végigsétáltak Malajzia egyik legszebb panorámás függőhídján, körbejárták a különleges élővilágnak otthont adó mangrove-erdőt, és behajóztak a naplementébe is az Andamán-tengeren ringó jachton, de még mindig vágynak valami paradicsomi élményre Langkawin, akkor az alábbi sorok most önökhöz szólnak. 

 

Például elhajózhatnak a "Várandós nő" szigetére

Hivatalosan Pulau Dayang Bunting annak a szigetnek a neve, amelynek felszíne a tengerről egy várandós nő fekvő sziluettjét formázza meg. Langkawi szigetcsoportjának második legnagyobb, lakatlan szigete ez, és egyben az egyik legnépszerűbb turistalátványosság – aki planétánk ezen részén jár, annak biztos, hogy ajánlani fogják ennek a szárazföldnek a felkeresését.

A helyiek pl. egyenesen úgy tartják, ha egy meddő nő lép a szigetre, és megmártózik annak édesvízi tavában, akkor hamarosan a termékenység boldogsága köszönhet be hozzá.

Kell egy kis képzelőerő hozzá, de azért a távolban kivehető a vízszintesen fekvő, várandós nőalak (a fejét jobb oldalon kell keresni)Forrás: fiz_zero / Shutterstock

A Kuah-kikötőjétől hajóval negyedórás útra található szigeten mintegy 200 lépcsőfokkal tarkított, esőerdei túrára számítson az, aki megfürdene ebben a tengerszemben. A mólónál izgága makákók fogadják a turistákat, akik persze itt is elkunyerálják az üdítőt, vagy csak minden előjel nélkül kiveszik kezükből a szendvicset és a banánt. Az úszás azonban nem érdekli őket, legalábbis mire a tóhoz érkeztünk, egyet sem láttunk, pedig árnyat adó mangrove fák itt is ölelkeztek.

A "Várandós nő" tengerszemeForrás: fiz_zero / Shutterstock

És nemcsak fák, hanem különleges mészkőképződmények fogták közre ezt az állóvizet, amelynek partjához az erdei lépcsőktől széles gumimólón keresztül lehetett eljutni. Volt, aki ennek széléről csak a lábát lógatta, más mentőmellényben lebegett nagyokat a vízfelszínen, vagy a közeli bungallóból kölcsönzött valamilyen vízi járművet, amivel ezt a smaragdzöld vizes blokkot felfedezhette. A tó átlagos mélysége tíz méter, így a gyerekeknek vagy úszni nem tudóknak mindenképp ajánlott a csobbanáshoz mellényt bérelni.

Bármely fotóra kattintva galéria nyílik!Forrás: Shahrin Md Ayob / Shutterstock

Ez a sziget egyébként minden, egyszerre 5-8 szigetet bejáró ún. island hopping túrának része, nekünk ráadásul volt olyan szerencsénk, hogy ezt a fürdéssel egybekötött túrát jetskivel tettük meg egy négyórás program keretében. A túrára érdemes úgy készülni, hogy ezeken a lakatlan szigeteken bár vannak ételt, italt árusító helyek, mindent jóval drágábban adnak, mint Langkawi főszigetén. A palack vízről pedig ezen a programon se feledkezzünk meg!

Szigeteket bejáró túra ára: hajóval 80-100 maláj ringgit (6000-7500 forint), jetskivel bejárható programot 600 maláj ringgittől (49 ezer forint) kínálnak – attól függően, hogy hány sziget meglátogatása van a programban, és, hogy szólóban vagy párban szeretne valaki jetskizni. Minderről bővebben itt.

Sétáljanak át a földi paradicsom 101-es szigetére is!

Naam Paradise 101 néven jelölik a térképek azt az apró szárazföld darabot, amelyre apály idején akár át is lehet sétálni - a később még szóba kerülő - The Danna hotel előtti partszakaszról. Nevét Langkawi 99 tagú szigetvilágának szériakiegészítőjeként kapta, ahol bár a századik kisszigetet még a természet építette - és dagály idején reggelről délutánra el is tűnik -, ennek létrejöttéhez már sok tonnányi homok és szorgos emberi kezek kellettek.

Forrás: Naam Paradise 101 / Langkawi-info.com/

A mesterségesen létrehozott, kéthektáros sziget a Pantai Kok szabadstrandtól még egy kis csónakkal is kétperces útra található, amelyen néhány évvel ezelőtt egy vállalkozó építtetett szórakoztató központot azoknak, akik egy bázisról indítva tervezik kipróbálni mindazt, amit az Andamán-tengerben vízisport címén művelni lehet. Lehet jetskizni, óriás banánba kapaszkodva hullámokon lobogni, vízi ejtőernyőzni, kajajozni, hajóval túrázni, a tengerben kifeszített installációkon csúszni, mászni, gurulni, vagy a part mentén ülőhevederben drótkötélpályán repülni.

A reggel 7-től este 11-ig nyitvatartó szigetre felnőtteknek 240, gyerekeknek 120 ringgit a belépő, amely egy üdvözlő italt, a törölközők és a vízi játékpark korlátlan használatát tartalmazza, és az oda-vissza transzfert a főszigetre. Ugyanakkor a többi sport és élményelem eléréséhez már különböző szolgáltatásokat csomagoltak egybe háromfajta napi jegy formájában.

Van még fotó, kattintson!Forrás: Travelo

A Silver 180, a Gold 245, a Platinum csomag pedig 475 maláj ringgitbe kerül, utóbbiba minden vízi jóságból egy kicsit több jár, az árában pedig benne van az étteremben és bárban levásárolható étel-, ital kupon is. Még bérelhető, mini hifivel felszerelt, párnákkal kibélelt, baldachinos napágyakat is kínálnak komornyik szolgálattal azoknak, akik szívesen elvonulnának a többi szigetlátogatótól – bár a napi vendég létszám egyébként pont a tömeg elkerülése miatt limitált. Árakról, programokról és minden másról részleteket itt talál.

Szállást keres? Az alábbi kettőt szeretni fogja!

Bár Langkawin mindenféle szállástípus megtalálható, a novemberi sajtóúton járva minket alaposan elkényeztettek: két ötcsillagos hotelben foglaltak nekünk szállást. Az első éjszakánkat a Meritus Pelangi Beach Resort&Spa-ban töltöttük, amelyet a földi paradicsom 35 hektáros gyűjteményeként érdemes elképzelni.

Forrás: Travelo

A párában fürdő buja növények között kétszintes, sötét színű luxusfaházak sorakoznak keletiesen csipkézett tetővel, és bábos erkélykorláttal, amelyekre reggelente madarak szállnak köszönteni az új vendégeket. Aztán persze vannak gekkók, gyíkok és egzotikus rovarok, sőt, néhány évvel ezelőtt kolléganőnk még gyümölcsevő denevérrel is találkozott itt, mi azonban ezúttal egyikkel sem. Persze, mi készültünk erre, ahogy ma már a hotel személyzete is.

Ezen a helyen egészen más időszámítás alapján zajlik az életForrás: Travelo

A bejáratnál lévő asztalon ugyanis egy színes kis füzet fogadott minket az itt élő hangyák, gekkók, denevérek piártevékenységéről, amelyben felhívják a turisták figyelmét, hogy ha náluk szállnak meg, előforulhat, hogy szárnyasokkal vagy ízeltlábúakkal is találkozni fognak. De még ha így is történik, nyugodtan tárcsázzák a recepciót, ahonnan érkezik majd valaki, aki mediátorként megoldva az izgalmakat, képes hatni a régebb óta itt élő háziakra, hogy keressenek maguknak más helyet.

Ilyenkor azonban, vagyis amikor megpillantanak egy denevért - miután mindenhol lekapcsolták a lámpát, és szélesre tárták az ajtót - érezzék magukat kiválasztottnak, mert a kínai hagyomány szerint a bőregér áldást, védelmet és szerencsét hoz.

A szobához tartozó terasztól alig 50 métert kell sétálni az egy kilométer hosszan nyújtózkódó hófehér homokos partig, ahonnan már Thaiföldre is átlátniForrás: Travelo

Összesen 355 szoba bérelhető ebben a hatalmas birodalomban, és többségében mind a főépületet környező éttermek és medencék közelében található. Ha mégis messzebb kapnának szobát, szálljanak fel egy golfautóra, és menjenek azzal reggelizni a hotel rusztikus stílusban berendezett, Spice Market nevű éttermébe, ahol a legjobb ázsiai falatok közül válogatnak, köztük a kínai, indiai, maláj és thaiföldi konyhából. Akit pedig mindig is izgatott, milyen lehet egy igazi keleti wellness rituálé, az holisztikus masszázstechnikákkal és ülőfürdőkkel igazíthatja újra testét, lelkét a minimalista, Zen által ihletett spa részlegen.

Forrás: Travelo

Aki azonban jobban kedveli a klasszikusan elegáns ötcsillagos luxust, annak a reptértől negyedórás útra, a Telaga kikötő közelében épült, angol gyarmati időket idéző The Danna hotelt ajánljuk – és tény, hogy a TripAdvisor utazói sem véletlenül választották Malajzia legjobb hoteljének 2015 óta négy egymást követő évben. 

A prospektusokban csak a "luxus hagyatékaként" emlegetett szállodában a közösségi helyeket, köztük a szabadtéri medencékhez vezető fürdőlobby padlózatát meleg színű, koloniál stílusú márvány borítja, de hasonló fényűzés és komornyik-szolgálat jár a különálló, 600 négyzetméteres, privát medencés villaépületekben is.

The Danna udvara buja növényzetbe burkolvaForrás: Travelo

A hófehér, ötemeletes főépületben még a legkisebb szoba is 60 (!) négyzetméteres, benne elegáns, fából készült bútorokkal, hatalmas, baldachinos ággyal és tágas fürdővel, ahol a kád mellett egy fából készült, elhúzható ajtóval gondoltak azokra, akik fürdés közben is tévéznének. Persze a tévézésnél bőven találnak jobb elfoglaltságot is esténként, mindenesetre az éjjeliszekrényre minden nap bekészítenek egy kis könyvjelzőt, rajta egy-egy maláj legendával, mítosszal.

Végtelenített medence tengerre néző napágyakkalForrás: Travelo

Nekünk az ott töltött két éjszaka alatt a házasságtörése miatt ártatlanul halálra ítélt, és ezért Langkawi szigetére hétgeneráción át, súlyos aszályokat és áradásokat jósló átkot szóró maláj szépség meséje jutott, amelyben a helyiek álllítólag a mai napig hisznek. Másnapra pedig három óriásról szóló legendát készítettek be, akik közül ketten addig viaskodtak egymással, mígnem egy-egy hegy alakját öltötték magukra, végül a vitát eldöntő harmadik is ezt tette (Mat Sawar Hill), és még ma is azért áll ott, hogy elválassza egymástól Langkawit Thaiföldtől.

Forrás: Travelo
Hogyan juthat el a béke száztagú szigetére?
Például a Qatar Airways járataival Dohán keresztül. A katari légicég naponta kétszer, reggel 8.05-kor és délután 16.20-kor is indít járatot Budapestről Dohába. (Nyáron a menetrend az óraátállítás miatt picit módosul, erről bővebben itt olvashat.) A gép éjfél körül érkezik a katari fővárosba, ahonnan hajnali 3 óra10 perckor egy Dreamliner fedélzetén reptetnek át a trópusi paradicsomba. És szükség is lesz a géptípus minden kényelmi faktorára, mert az út hét órán át tart majd, a Dohától számított ötórás időeltolódás miatt pedig este hétkor száll majd le a gép. A légitársaság ezt a járatát Dohából tavaly október óta hetente ötször közlekedteti Penang érintésével Langkawi szigetére.

Újságírónk a Qatar Airways és a Langkawi Development Authority (LADA) által szervezett tanulmányút keretében járt Langkawin.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek