Langkawi: a sasok és az olcsó alkohol szigete

Karcsú derekú pálmák, álom tengerpart, olcsó alkohol és a világ egyik legfantasztikusabb függőhídja várja a turistákat a malajziai Langkawi szigetén. Trópusi paradicsom a javából, csak szokjunk hozzá a gondolathoz, hogy az egzotikus tájakhoz a rovarok és a denevérek is hozzátartoznak. A Travelo maláj kirándulásának ötödik, befejező része.

Megmártózott a nagyvárosi multikultiban Kuala Lumpurban, megismerte a teagyártás minden csínját-bínját a Cameron-felföld ültetvényein, kínai kereskedőházak és gyarmati épületek között bolyongott, egyik este pedig már az összes szuvenírt beszerezte az éjszakai piacon Penangon? Elérkezett a várva várt tengerparti semmittevés ideje a paradicsomi Langkawin!

A sasok, amikről Langawi a nevét kapta
Galéria: Malajzia Langkawi
Huszti István / Index

 A tengeri sasok birodalma

Langkawi szigetvilága az Andamán-tengeren található, 99 állandó, és 5 időszakos szigetből áll – utóbbiak csak apálykor bukkannak elő. A szárazföldtől 30 kilométerre fekszik, központja az azonos nevű Langkawi sziget, melynek körülbelül 65 ezer lakosa van. A hely a nevét valószínűleg az itt élő vöröses-barna sasokról kapta. A sasokat a malájok ugyanis helangnak hívják, ennek rövidítése a "lang", kawi pedig vöröses-barnát jelent – írja a Wikipedia vonatkozó szócikke.

Mikor utazzunk ide?
Langkawin évente több mint 2400 milliméter csapadék hullik, ennek jelentős hányada (500 milliméter) augusztusban esik le, így ha tehetjük, ne az itthon megszokott nyaralószezonban érkezzünk ide. A valódi száraz időszak decembertől februárig tart, aztán márciustól novemberig olykor esőre kell számítanunk. Jó tudni azonban, hogy a trópusi viharok nem hűtik le sem a levegőt, sem a mindig kellemesen langyos tengert, így egy-két zápor nem fogja tönkretenni a jól megérdemelt nyaralásunkat. De szerintünk azért mégiscsak hangulatosabb a napsütötte tengerparton zavartalanul sütkérezni, mint a szürkés eget bámulni és szurkolni, hogy még egy kicsit ne szakadjon le az ég. Így mi a decembertől februárig tartó időszakra voksolnánk.

 Langkawit Kuala Lumpurból repülővel egy óra alatt, Penangból komppal három óra alatt érhetjük el. A repülő gyors és kényelmes, a komp mellett pedig az szól, hogy így Penangot is megnézhetjük mielőtt áthajózunk pihenni. Ha ezt a megoldást választják, gyenge gyomrúaknak azt tanácsolnánk, mindenképpen vigyenek magukkal gyógyszert, mert a viharosan hullámzó tengeren szükségük lehet rá.

Duty free mennyország

Ha az utazás megpróbáltatásain túl vagyunk, belevethetjük magunkat az egzotikus szigetvilág kínálta csodákba. A karcsú derekú pálmákkal szegélyezett, hosszú, finomhomokos és lassan mélyülő parton strandolhatunk napestig, a parti bárokban koktélozhatunk, vagy a sétálóutcán válogathatunk a megannyi helyi csecsebecse között.

Kikötői naplemente
Galéria: Malajzia Langkawi
Huszti István / Index

 Jó tudni, hogy Langkawi duty free vagyis vámmentes státusszal rendelkezik, így alkoholt és parfümöt például mindenképp itt érdemes vásárolni. No meg végre a vacsoránkhoz is ihatunk jóféle italokat, ugyanis míg Malajzia többi részén az alkoholtermékeket 300 százalékos adó sújtja, addig itt olcsóbb a sör, mint a kóla.

(Nem) csak inni, inni

Így aztán több helyi program középpontjában is a turisták leitatása áll. Ilyen például a zseniális sunset cruise, vagyis a hajózás a naplementében, amihez nekünk is volt szerencsénk. Képzeljen el egy vitorláshajót, aminek a fedélzetén kényelmes matracokon napozhat, ha úgy tartja kedve, a vízbe is belecsobbanhat, a legénység rendületlenül hordja a koktélokat, majd a naplementében egzotikus fogásokat kóstolgathat, miközben a hangulathoz tökéletesen passzoló zene szól. És ez nem egy szép álom, Langkawin ilyen a valóság. A hajózás árában a korlátlan ital és ételfogyasztás is benne van.

Sunset cruise
Galéria: Malajzia Langkawi
Huszti István / Index

 Aki a hedonizmus helyett a természeti szépségekre koncentrálna, a mangrove-erdő látogatással és sasetetéssel egybekötött félnapos hajókirándulást válassza! Jelen sorok írója retteg a nagytestű madaraktól, így ez kimaradt, de csoportunk többi tagja szerint életreszóló élmény, és nagy baklövést követ el az, akit holmi madárfóbia visszatart. Szóval ne féljenek, menjenek, jó lesz.

Persze az sem fog itt unatkozni, akit a hajózás helyett a szárazföldi programok kötnek le. A Laman Padi rizsültetvényen megbizonyosodhatunk róla, hogy nem csak a tea néz ki dögösen nagy mennyiségben. Az Oriental Village is egy kihagyhatatlan látnivaló, már csak azért is, mert innen indul a felvonó a világ egyik legfantasztikusabbb függőhídjához, a Langkawi Skybridge-hez. Nekünk sajnos nem volt szerencsénk, felújítás miatt zárva találtuk a felvonót, így nem tudtunk ide feljutni. Érdemes tehát utánanézni a nyitvatartásnak, nehogy hoppon maradjanak, amikor ide kirándulnak. Az Oriental Village emellett számos étteremnek, galériának, hotelnek és boltnak ad helyet.

Szálláslehetőségek hippi hosteltől luxusresortig

Langkawin a legolcsóbb, hippi beütésű hostelektől a világszínvonalú üdülőtelepig mindenféle szállástípus megtalálható, így mindenki biztosan megtalálja a pénztárcájának való helyet. Minket az a szerencse ért, hogy az ötcsillagos Meritus Pelangi Beach Resort&Spa-ban kaptunk szobát. A resort 350 szobája kétszintes luxusfaházakban található, melyek az étteremnek és recepciónak otthont adó főépület körül, a meseszép medencék és a tengerpart közvetlen közelében, elszórtan állnak.

A szobák nagyon elegánsak, sötét fa bútorokkal vannak berendezve, a hozzájuk tartozó fürdőszoba tiszta, tágas. A szálloda konyhája külön említést érdemel, fantasztikus fogások kerültek elénk reggelinél és vacsoránál is – a szabadban grillezett tengeri herkentyűknél és a hozzájuk kínált pikáns szószoknál finomabbat egész malajziai tartózkodásunk alatt nem ettünk.

A Meritus Pelangi medencéje
Galéria: Malajzia Langkawi
Huszti István / Index

A paradicsomban érezhetjük magunkat ebben a szállodában, csak a hozzánk hasonlóan kényes utazóknak nem árt tudnia, hogy az utazási prospektusok trópusi paradicsom-képeiről véletlenül le szoktak maradni az egzotikus rovarok, fura kóbormacskák és az estéket kalandossá tevő gyümölcsevő denevérek is. És ez alól egy ötcsillagos álomresort sem kivétel.

Persze a helyi élethez ezek a dolgok éppen úgy hozzátartoznak, mint a képeslap-tengerpart és az izgalmas ízek. A hotel dolgozói egyébként is egy pillanat alatt eltávolítják a szobánkba tévedt élővilágot, ha megkérjük őket erre. Így pánikra semmi ok, csak jó ha tudjuk előre, mire számítsunk.

Sorozatunk korábbi részei
Jelen epizóddal a Malajziáról szóló cikksorozatunk a végéhez ért. Ha átfogó képet szeretne kapni Malajziáról és hasznos tippekkel gazdagodna ideutazás előtt, cikkünkért ide kattintson. Ha Kuala Lumpurra kíváncsi, erre olvashat a Petronas-ikertornyok otthonáról. A dzsungelben és a teaültetvényeken szerzett élményeinkről itt számoltunk be, az építészetileg egyedülálló Penangot pedig ide kattintva ismerheti meg.

Újságírónkat a JTB Hungary Ázsiaspecialista utazási irodája, a Maláj Idegenforgalmi Hivatal és a Turkish Airlines utaztatta. Nagyon köszönjük nekik a szervezést és a lebonyolítást!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek