Ismerjék meg Anglia egyetlen bentlakásos könyvtárát

A Gladstone Könyvtár egy apró walesi faluban, Hawardenben található, és ez Nagy-Britannia egyetlen bentlakó könyvtára. Ez pontosan azt jelenti, amit gondolnak; ha kimerültek a sok olvasásban, kutatásban és böngészésben, akkor nem kell hazaindulniuk az esti félhomályban, hanem visszavonulhatnak a könyvtárépület 26 hálószobájának egyikébe.

Már kívülről is impozánsForrás: Llywelyn2000 / Wikipedia.org

A szobák egyszerűek, de minden modern és szükséges felszerelés megtalálható bennük, így a kutatásaikban elmerülő professzorok és a halandó könyvmolyok számára is megfelelőek lehetnek. Akik itt foglalnak szállást, azok öt órával tovább, vagyis este 10-ig használhatják a könyvtárat és a könyvtár honlapján olvasott információk szerint egy kötetet még a szobába is magukkal vihetnek a kölcsönzés után.

A könyvtárról azt érdemes tudni, hogy William Ewart Gladstone (1890-1898) alapított, aki megszakításokkal ugyan, de négy alkalommal volt miniszterelnök. A gyűjtemény több mint 32 ezer kötetet számlál és a könyvtár alapítással ezek a könyvek Welsben maradtak, ami a politikus legnagyobb vágya volt.

Emellett azonban különösen odafigyelt arra, hogy olyan emberek is hozzáférhessenek a könyveihez, akiknek anyagilag nem futotta sajátra. Lánya eképpen fogalmazta meg az apja elképzeléseit:

Az volt a vágya, hogy összehozza a könyveket, amelyeket nem olvastak, azokkal az olvasókkal, akiknek nem voltak könyvei.

A hawardeni Gladstone Könyvtár épületét a politikus halála után, közadakozásból építették és akaratának megfelelően a nagyközönség számára is hozzáférhetővé tették. A később hozzáépített lakószárnyat családja tervezte meg és 1906-ban meg is nyitották.

Itt találhatóak azok a hálószobák, ahol már több mint száz éve megszállhatnak azok a vendégek, akik megszállottan szeretik a könyveket. A Gladstone Könyvtárba 2020-ban 73 fontba kerül egy standard, egy ágyas szoba egy főnek reggelivel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek