Indítsák 2020-at labirintussal ölelt mesemúzeumban és illatos fánkhegyekkel!

  A kulturális, gasztronómiai és zenei programokat, lehetőségeket elnézve a 2020-as év igen izgalmasnak ígérkezik. Mivel a januári hónapban egyenként is végighaladunk majd a leglátogatottabb országok legjobb éves programjain, ezért most két olyan helyszínt és rendezvényt ajánlunk a figyelmükbe, ami egy kicsivel kisebb közönséget vonz, mint a nagyobb szenzációk, de ugyanolyan érdekesnek ígérkeznek. Varázslatos kisvárosokra számítsanak, ahol megelevenednek a mesehősök, majd ízes és fenséges fánkhegyekre, amelyek közül választani sem lehet, olyan sokan lesznek.

  Az első úti célunk tehát a határainkon túl van, méghozzá Dániában. Odense történelmi városa mindössze 75 percre található Koppenhágától, és azért fontos, mert a szeretett dán író, Hans Christian Andersen szülőhelye. De Odense akkor is ideális választás lehet, ha csak egynapos kirándulást tervezünk a főváros nyüzsgését elhagyva, és valami különleges hangulatra vágyunk.

  Sétáljanak Andersen nyomában!

  Hans Christian Andersen 1805-ben született Odense-ben, ahol 14 éves koráig élt, majd Koppenhágába indult szerencsét próbálni. Több mint 200 évvel később Andersen öröksége még mindig kézzelfogható Odense városában, ahol az utazók meglátogathatják az író életének fontos helyszíneit és megismerhetik örök mesekaraktereinek történetét.

  Forrás: Shutterstock.com

  A látogatók bejárhatják az író gyerekkori otthonának szerényen berendezett szobáit, elhaladhatnak az egykori iskolája mellett, és azt a folyóparti helyet is meglátogathatják, ahol Andersen édesanyja mosónőként nap mint nap dolgozott. A város mindezek mellett tele van kisebb-nagyobb Andersen-szobrokkal és bájos mesekarakterekkel olyan történetekből, mint például a Császár új ruhája, A bátor ólomkatona és a Hüvelyk Panna.

  Andersen odense-i szülőháza ma múzeumForrás: Kåre Thor Olsen / CC BY-SA 3.0 / wikipedia.org

  Ezekhez a mesebeli alakokhoz kapcsolódik még egy nagyobb fesztivál is, amit minden év augusztusának végén rendeznek meg a városban. Az egy hétig tartó H.C. Andersen Fesztiválon 500 kisebb rendezvényt szerveznek, melyek során a város kedvenc fiát ünneplik. Részt vehetünk ilyenkor színházi előadásokon, mesemondásokon, koncerteken, utcai performanszokat nézhetünk és fénybemutatókon, illetve művészeti kiállításokon ámulhatunk. És ami a legjobb, hogy a fesztivál programjainak több mint 90%-a ingyenesen látogatható.

  Andersen mesealakjai új múzeumba költöznek

  De egy 2020-as látogatás nem csak a fesztivál miatt éri majd meg. Odense ugyanis egy Új Hans Christian Andersen Múzeumot (House of Fairytales) tervez nyitni az óváros központjában, ami előreláthatólag 2020 végére készül majd el teljes egészében. Ez lesz a városban a hatodik olyan épület, ami az író életéről, munkásságáról és mesebeli alakjairól mesél a látogatóknak – olvasható a hcandersensodense.dk oldalán.

  Kengo Kuma látványterve az új múzeumrólForrás: Britishfinance / CC BY-SA 4.0 / wikipedia.org

  Az új épület olyan kiállítási tárgyakat mutat be, mint pl. az író cilindere, vagy azok a részletgazdag papírkivágásai, amikkel dolgozott. De a modern múzeum a Fyrtojet Gyermek Kulturális Központot is magában foglalja majd. Az 5600 négyzetméteres épületet az a Kengo Kuma, japán építész tervezte, akinek a nevéhez Tokió új olimpiai stadionja is fűződik.

  A komplexum érdekessége a formája lesz, mivel több kör alakú épületből áll majd össze, amiket üveg és fagerendázak alkotnak, a tetejük pedig egy apró erdőt rejt. A látványtervek szerint mesébe illő sövénylabirintusok és eldugott kertek is a design részei. Amíg ez az új múzeum nincs teljesen kész, addig egy jeggyel az összes többi helyszín felkereshető és bejárható.

  Indítsák fánkhegyekkel 2020-at!

  Az év eleji bálok elhagyhatatlan és legfinomabb velejárója a farsangi fánk. Nagykanizsán pedig nem is kezdődhetne más fesztivállal az új esztendő, mint az Országos Farsangi Fánkfesztivállal, amit 2020. február 20. és 22 között tartanak városszerte.

  A rendezvényt évről évre egyre nagyobb érdeklődés kíséri, és nemcsak nézőként vagy kóstolóként látogatnak el rá az emberek, hanem versenyzőként is. A csapatok töltött és töltetlen, lekváros, szalagos, csöröge, krémes, rózsa- és egyéb fánkokat is készítenek majd, hogy aztán a sokféle fánk részese legyen egy hatalmas Guinnes rekordkísérletnek.

  Az Országos Farsangi Fánkfesztivál elsődleges célja azonban mégiscsak az, hogy a vendégsereg és a fánksütő csapatok népszerűsítsék és öregbítsék a fánk készítés hagyományait. A Kanizsa Plázában tartott kóstolóra a belépés ingyenes.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!