Sorban pusztulnak el az állatok Thaiföldön az elfogyasztott műanyag hulladék miatt

Hét kilogrammnyi műanyagzacskót és más hulladékot találtak egy elhullott szarvas gyomrában Thaiföldön – közölték kedden illetékesek, aggodalmuknak adva hangot az ország folyóit, tavait, erdőit elborító hulladék miatt.

Sajnos nem csak Thaiföldön okoznak problémát az eldobott műanyag hulladékokForrás: RitaE/Pixabay

Illetékesek szerint a tízéves elhullott szarvasra a Bangkoktól mintegy 630 kilométerre északra fekvő Nan tartomány egyik nemzeti parkjában bukkantak. Boncolásakor műanyag zacskókat találtak gyomrában, ez pusztulásának egyik oka – közölte Kriangsak Thanompun, a Khun Sathan Nemzeti Parkban lévő vadvédelmi terület igazgatója. A műanyag zacskók között voltak levesporok zacskói, kávészacskók, szemetes zsákok, de volt az állat gyomrában törölköző, sőt egy alsónemű is a nemzeti park által közzétett fotók tanúsága szerint – írja az MTI.

A délkelet-ázsiai ország a világ egyik legnagyobb műanyag felhasználója. Az emberek évente átlag mintegy háromezer egyszerhasználatos műanyag zacskót használnak. 

A hulladékkal szennyezett folyókban, a part menti vizekben állatok, köztük tengeri teknősök, tengeri tehenek pusztulnak el. Boncolásukkor kiderül, hogy műanyag halmozódik fel a gyomrukban. Az elhullott szarvasra néhány hónappal az után találtak rá, hogy egy tengeri tehénborjú elpusztult a gyomrában felhalmozódott műanyag hulladékok miatt. A Mariam nevű tengeri tehénborjút sokan gyászolták a közösségi médiában, ahol hatalmas vita indult el arról, milyen megoldást találjanak a műanyagok mérhetetlen méretű thaiföldi felhasználásáról.

Az állatok elpusztulása azt mutatja, hogy komolyan kell venni a problémát és csökkenteni kell az egyszerhasználatos műanyagot – hangoztatta Kriangsak, környezetbarát termékek használatát sürgetve.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek