Rájár a rúd Velencére, árvíz után most feketelistára kerülhet

Az elmúlt hét szélsőséges áradásai után most az is fenyegeti Velencét, hogy elveszíti világörökségi státuszát – írja cikkében az Euronews. A lagúnaváros 1987-ben került fel az UNESCO listájára, és egyike a világ 168 olyan pontjának, amelyik megkapta a védelmet a szervezettől. Ez az adott állam kötelezettségeivel is jár: nevezetesen, hogy óvja, megőrzi a világörökségi helyszínt.

Velence, árvízForrás: Paula Kaspar/Pixabay

A Világörökségi Központ igazgatója, Mechtild Rossler szerint drámai a helyzet Velencében. Januárban újra felmérik majd az akkori állapotokat.

Vannak kétségek a város gazdálkodását illetően. A túlburjánzó mértékű turizmus és az áradások hatása is aggályos – mondja.

Az UNESCO 2017-ben indított vizsgálatot. Velence akkor közel került ahhoz, hogy feketelistára kerüljön. A város végül elkerülte a leminősítést, de a folyamatokat továbbra is figyelemmel kíséri a világszervezet. Velence azzal küzd, hogy ne süllyedjen a habokba. A közelmúlt megemelkedett vízszintje elérte a 187 centiméteres magasságot. Erre a fokozódó veszélyre az UNESCO is felfigyelt.

Ez az árszint kárt tesz az épületek szerkezetében, eróziót eredményez. Olyan organizmusok jutnak be és szaporodnak el a facölöpökben – amelyekre a tengerben álló város épült –, melyek az egész lagúna ökoszisztémájára hatással lehetnek. 

Az igazgató azt is elmondta, hogy az UNESCO nem alapkezelő ügynökség. Pénzt nem, de szakmai segítséget szívesen nyújt, ahogyan azt már megtette más helyszínek esetében is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek