Így jár, aki eltitkolja, hogy ősi kincset talált

Egy brit bíróság nyolc és fél, illetve 10 év börtönre ítélt két kincsvadászt, akik "felbecsülhetetlen értékű" viking kincset tüntettek el - számol be a hírről az MTI. Az 51 éves Layton Davies és a 38 éves George Powell ellen az volt a vád, hogy a törvényt megsértve nem jelentették be a 2015. júniusában kiásott 1100 éves kincset.

Az angol-walesi határ közelében fekvő Worcester bírósága úgy ítélte meg, hogy a két férfi nemcsak a parcella tulajdonosát csapta be, ahol a kincset kiásták, hanem a "nagyközönséget" is, megfosztva őt "a nemzet tulajdonában lévő kincstől".

Egy régebbi lelet, a Silverdale-nél 2011-ben talált viking kincsekForrás: Portable Antiquities Scheme/commons.wikimedia.org/

A többségükben angolszász, de viking sírhelyre jellemző kincseket a nyugat-angliai Herefordshire megyében egy mezőn ásták ki. A legértékesebb tárgyak között volt egy 9. századi aranygyűrű, egy ezüstrúd, egy 5. századi kristályfüggő és több mint 300 érme, amelyek közül több a 9. században uralkodó Nagy Alfréd wessexi király idejéből származik.

Öt érme értéke egyenként akár az 50 ezer fontot (19,5 millió forint) is elérheti. Igen ritka, úgynevezett "kétcsászáros penny"-ről van szó, amelyen Nagy Alfréd és egy másik angolszáz királyság, Mercia uralkodója, II. Ceolwulf képmása látható.

A bíróság sajnálatát fejezte ki, amiért mindössze 31 érmét sikerült megtalálni, holott a felfedezéskor készített, a rendőrség által a gyanúsítottak telefonjából kinyert fotókon jóval nagyobb zsákmány volt látható. Az eddig visszaszerzett - jelenleg a londoni British Museumban őrzött - kincs becsült értéke 581 ezer font (227,6 millió forint). A többi, "feltehetően egy, vagy több helyen elrejtett" tárgy az ügyész szerint fontmilliókat érhet.

"Ez egy nagyon szokatlan és fontos felfedezés, tekintettel arra, amit a leletek az adott korról elárulnak" - mondta Gareth Williams, a British Museum középkori érmékkel és viking gyűjteményekkel foglalkozó restaurátora.

Williams elmondta, hogy a "kétcsászáros pennyk" segítségével újabb információkhoz jutottak az Egyesült Királyság egyesítési folyamatáról, az érmék ugyanis a két király között eddig ismeretlen szövetségre utalnak.

"Az ilyen leletek a nemzeti örökséghez tartoznak" - hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve, hogy a brit rendszer az egyik legbőkezűbb a világon a kincsvadászokkal, amennyiben betartják a törvényt. Két másik férfit tettestársként talált a bíróság bűnösnek a kincs elrejtésében. Egyiküket öt év börtönre ítélték, a másik felett később mondanak ítéletet.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek