Benin világörökségi helyszínt választott a franciáktól visszakapott műkincseknek

  A francia állam 20 millió euró kölcsönt ígért a nyugat-afrikai országnak, hogy egy múzeumot létesítsen az 1894-ben a francia katonák által eltulajdonított kulturális emlékeknek.

  A múzeum várhatóan 2021-ben fog megnyitni a korábbi Dahomey királyság uralkodó palotáiban, egy UNESCO világörökségi helyszínen, írja a The Art Newspaper, az AFP-re hivatkozva.

  A múzeum a Dahomey királyság uralkodó palotájában, Abomey városában fog megnyitniKaralyn Monteil/Wikipedia

  A visszaadott emlékek között szerepel egy trón és különféle bronz tárgyak. Emmanuel Macron tavaly novemberben tett ígéretet a műkincsek visszaszolgáltatására, de a tárgyalások Franciaország és Benin között jelenleg is zajlanak, és a parlamenti jóváhagyás határideje még nincs kitűzve.

  A műtárgyak jelenleg Párizsban vannak a nem nyugati művészetet bemutató Musée du quai Branly-ben, ami nagyjából 5000, a Dahomey királyságból származó emléket tudhat magáénak.

  Királyi palota AbomeybenKaralyn Monteil/Wikipedia

  Abomey turisztikai irodájának vezetője, Gabin Djimass szerint a visszaszolgáltatott tárgyak esélyt adnak a helyszín megmaradására és lehetővé teszik a királyi paloták fenntarthatóbbá tételét.

  Az ország fővárosában Porto Novoban egy tucat szakembert képeznek az Abomey múzeum számára.

  "A múzeumban nem csak a kurátor dolgozik. Szakmák egész sorára van szükség van, a képzett technikusoktól kezdve a kézművesekig" — nyilatkozta Richard Sagan, a program vezetője és a kulturális örökségért és turizmusért felelős nemzeti hivatal szakértője..

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!