Új Nazca-vonalakat találtak a kutatók

  A kutatók nemrégiben rájöttek, hogy tévesen azonosítottak néhány ábrát a perui Nazca-vonalak közül, most pedig egy tudóscsoport új felfedezést tett. Eddig rejtőző rajzokat találtak a sivatagban, méghozzá mesterséges intelligencia segítségével - írja a Livescience.

  Forrás: yamagata-u.ac.jp

  A 143 új rajzból az egyik egy körülbelül 4 méter hosszú és 6,6 méter széles figurát ábrázol, a kutatók szerint ez nem más, mint egy emberalak négyszögletes fejjel, bottal és fejdísszel.

  Forrás: yamagata-u.ac.jp

  A felfedezés a Yamagata Egyetem és az IBM kutatóinak köszönhető. Mint Masato Sakai, a japán egyetem régészprofesszora elmondta, nehéz megállapítani, mi is lehetett a céljuk ezeknek a rajzoknak, és mi lehetett az ábrázolt emberfigura társadalmi szerepe. A Nazca-rajzok között egyébként állatok, növények és geometriai alakzatok is szerepelnek.

  Az eljárás során a kutatók először betáplálták a már ismert képeket a mesterséges intelligenciába, ezután a gép végigvizsgálta a területről készült légi és műholdfelvételeket, valamint a LIDAR-technológiával készült képeket, ezek alapján tárta fel az új vonalakat.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!